Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romarji v Sveto deželo z novim vodnikom

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 05. 2017 / 06:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Romarji v Sveto deželo z novim vodnikom

Danes v Vatikanu predstavljajo nov vodnik z vsemi potrebnimi informacijami za turiste.

V Vatikanu bodo danes predstavili nov vodnik Kustodije Svete dežele, namenjen romarjem in popotnikom, ki je izšel v teh dneh. Vodnik na osemstotih straneh predstavlja zgodovino, verstva, umetnost in arheologijo svetih krajev, in vsebuje dvaintrideset barvnih strani z zemljevidi večjih mest ter najpomenljivejših arheoloških najdišč. Več kot dvesto krajev je opisanih natančno, s podatki o delovnem času in vsemi potrebnimi informacijami za turiste. Pri vsaki opisani lokaciji so dodane svetopisemske vzporednice. Več kot 180 odlomkov je v celoti tudi navedenih. Vključeni so celo manjša svetišča, cerkve in drugi kraji, ki so pogosto krivično obravnavani kot manj pomembni ter tako niso zajeti v tradicionalne vodnike.

Nova knjižna pridobitev velja za doslej najbolj izpopolnjen vodnik po Sveti deželi: Izraelu, Palestini, Jordaniji in Sinaju. Avtorja sta nemška frančiškana Heinrich Fürst (1929–2014) in Gregor Geiger (1969). P. Fürst je bil profesor eksegeze Nove zaveze, zahvaljujoč številnim in dolgim obdobjem, ko je prebival v Sveti deželi, pa je pridobil obširno in poglobljeno poznavanje tamkajšnjih krajev. P. Geiger, ki od leta 1999 dalje živi v Jeruzalemu, je profesor hebrejskega jezika in velik poznavalec Svete dežele: znanje, pridobljeno preko študija, združuje z vodenjem številnih romarskih skupin.



Avtorja svoje arheološko, svetopisemsko, zgodovinsko in geografsko vedenje povezujeta z ljubeznijo do tistih krajev, ki sta jih večkrat obiskala, bodisi sama ali z romarji. Njuni dragoceni nasveti izhajajo iz neposredne izkušnje in doživetje romanja lahko naredijo »edinstveno ter nepozabno«, kakor je zapisano v predstavitvi novega vodnika. Ta je namreč nepogrešljiv ravno zaradi pozornosti do podrobnosti, poglobljenosti, natančnih razlag ter neprestanih sklicevanj na svetopisemska besedila. Kot v predgovoru piše kustos Svete dežele p. Francesco Patton, je posebnost vodnika v tem, da romarju omogoča »prehoditi poti s Svetim pismom v roki«. V njem tako najdemo lokacije, ki so »okvir« zgodovine zveličanja, od Abrahama do oznanjevanja prvih Jezusovih učencev, iz celote pa izžareva »duh ljubezni do Jezusove dežele, ki je bil lasten predvsem sv. Frančišku Asiškemu«.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh