Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje zaupanja na zemlji v Berlinu, 34. evropsko srečanje mladih

Objava: 19. 12. 2011 / 22:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Romanje zaupanja na zemlji v Berlinu, 34. evropsko srečanje mladih

V organizaciji Društva SKAM – Skupnosti katoliške mladine se bo srečanja v Berlinu udeležilo tudi okrog dvestopetdeset mladih iz Slovenije.

Evropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja, bo letos od 28. decembra 2011 do 1. januarja 2012 prvič potekalo v Berlinu. Na novi postaji Romanja zaupanja na zemlji se bo zbralo okrog trideset tisoč mladih iz vse Evrope in drugih celin. Po Bruslju, Poznanju in Rotterdamu je 34. Evropsko srečanje mladih odgovor na povabilo katoliške Cerkve, protestantskih Cerkva in župana mesta Berlin. V organizaciji Društva SKAM – Skupnosti katoliške mladine se bo srečanja v Berlinu udeležilo tudi okrog dvestopetdeset mladih iz Slovenije.

Za pet dni bo nemška prestolnica postala križišče mladih in simbol združene Evrope. Srečanje bo potekalo v trenutku, ko stara celina potrebuje svež dah življenja in ko se mnogi sprašujejo o temeljih in mejah njene solidarnosti. Brat Alois, prior Skupnosti v Taizéju, bo udeležence pozval, naj se napotijo k izvirom vere in hkrati iščejo načine, kako preseči razpršitev in razdrobljenost današnje Cerkve in družbe.

Mladi udeleženci srečanja so povabljeni, da pomagajo pri humanitarnem projektu, ki ga Skupnost v Taizéju organizira za Severno Korejo. V Berlin lahko prinesejo preproste medicinske pripomočke in zdravila, ki bodo nato poslana v bolnišnice in ambulante na podeželju v Severni Koreji. Več o pobudi je dostopno na povezavi: http://www.taize.fr/sl_article13259.html.

Program srečanja bo osredotočen na tri molitve dnevno: zjutraj v eni od stopetdesetih župnij, ki sodelujejo pri srečanju, opoldne in zvečer pa na berlinskem razstavišču. Med večernimi molitvami bo br. Alois nagovoril udeležence. Mladi, ki jih bodo gostile družine v nemškem glavnem mestu z okolico, se bodo zjutraj srečevali s kristjani v krajevnih občestvih in odkrivali znamenja upanja v njihovih soseščinah. 30. in 31. decembra popoldne program srečanja ponuja na izbiro delavnice s petnajstimi različnimi temami. Na eni od delavnic bosta brata iz Skupnosti govorila o življenju in nazorih brata Rogerja (1915–2005), ustanovitelja skupnosti v Taizéju. Na drugi se bodo udeleženci lahko srečali s pričevalci iz časa obstoja berlinskega zidu ter z domačini obiskali to območje. Na izbiro bo še odkrivanje službe za pomoč beguncem, obisk muzeja Bode, koncert, pogovor o mestu mladih v današnji družbi. Misel Dietricha Bonhoefferja (1906–1945): »Pred Bogom in z Bogom živimo brez Boga« nakazuje temo delavnice, v kateri bodo govorili o veri v svetu, kjer Bog navidez nima več svoje vloge. Med delavnicami bosta na izbiro tudi srečanje z židovsko skupnostjo ter obisk mošeje. 31. decembra popoldne bodo na vrsti narodna srečanja. Na teh srečanjih v družbi bratov iz Taizéja bo v ospredju iskanje poti, kako Romanje zaupanja na zemlji nadaljevati doma ter kako skupaj napredovati k novi solidarnosti. Istega dne ob 23. uri se bodo mladi v vseh sodelujočih župnijah zbrali k molitvi za mir. Molitvi, ki se bo končala ob polnoči, bo sledilo srečanje Festival narodov, ki ga mladi iz različnih držav oblikujejo sami. Srečanje se bo 1. januarja 2012 sklenilo z novoletnim kosilom mladih pri gostujočih družinah.

Pismo, ki ga je brat Alois napisal udeležencem srečanja z naslovom K novi solidarnosti, bo na spletni strani taizéjske skupnosti objavljeno v ponedeljek, 26. decembra 2011.


Romanje zaupanja na zemlji ter povezanost Slovencev s Taizéjem

Brat Roger, ustanovitelj Skupnosti v Taizéju, je Romanje zaupanja na zemlji začel pred petintridesetimi leti. Mlade je želel spodbuditi, da bi postali nosilci miru, zaupanja in sprave v krajih, kjer živijo. Leta 1986, tri leta pred padcem berlinskega zidu, je brat Roger lahko obiskal Vzhodni Berlin za srečanje, ki je povezalo šest tisoč mladih iz Vzhodne Nemčije. Komunistično oblast Vzhodne Nemčije je bilo potrebno zaprositi za dovoljenje, da so se lahko istočasno k molitvi zbrali v katoliški katedrali ter veliki protestantski cerkvi v mestu. Dovoljenje so izdali, a s pogojem, da se srečanja ne smejo udeležiti mladi z Zahoda. To obdobje se je končalo in mesto Berlin je danes simbol združitvenega procesa dveh Nemčij, kot tudi združene Evrope.

Slovenci smo s Taizéjem povezani že več kot petintrideset let, tako z romanji v Taizé v poletnem času kot tudi preko romanj na evropska srečanja mladih. Ustanovitelj skupnosti, brat Roger, je Slovenijo prvič obiskal leta 1981. Leta 1987 je bilo v sodelovanju s skupnostjo bratov iz Taizéja v Šentvidu nad Ljubljano pripravljeno mednarodno srečanje mladih, kjer so se prvič srečali mladi z Vzhoda in Zahoda. Bratje iz Taizéja so na povabilo takratnega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Alojza Urana v Slovenijo prišli 2. januarja 2007, ko so se po evropskem srečanju mladih v Zagrebu ustavili na obisku v Ljubljani, nazadnje pa so Slovenijo obiskali med 19. in 21. novembrom lani, ko je ob petintrideseti obletnici romanj mladih iz Slovenije v Taizé v Mariboru potekalo prvo vseslovensko taizéjsko srečanje mladih.

Postajam Romanja zaupanja na zemlji se bo po Berlinu pridružila tudi Ljubljana, ki bo od 28. aprila do 1. maja 2012 po petindvajsetih letih ponovno gostila mednarodno srečanje mladih. Na srečanje so povabljeni mladi iz Slovenije in sosednjih držav, v času srečanja pa jih bodo gostile ljubljanske župnije in družine. Več informacij o srečanju v Ljubljani bo na voljo v januarju 2012.


Koristne povezave:

Podroben program srečanja v Berlinu je objavljen na spletnem naslovu http://www.taize.fr/sl_article9538.html.

Vsak večer med večerno molitvijo bo mlade nagovoril brat Alois, njegova razmišljanja pa bodo objavljena na spletnem naslovu http://www.taize.fr/fr_article13206.html.

Neposreden prenos molitev bo na voljo na spletnem naslovu http://www.taize.fr/fr_article11851.html.

Fotografije s srečanja bodo objavljene na spletnem naslovu http://www.taize.fr/fr_article13153.html, kjer so že na voljo fotografije s priprav iz Berlinu, Taizéja in drugih evropskih mest.

Predstavitev posameznih dni srečanja skupaj s pričevanji mladih bo na voljo na spletnem naslovu http://www.taize.fr/fr_article13203.html.

V Taizéju so prejeli ali pa v kratkem pričakujejo sporočila znanih osebnosti v podporo srečanju, med drugim papeža Benedikta XVI., pravoslavnih patriarhov iz Carigrada in Moskve, nadškofa iz Canterburyja, odgovornih za luteranske in reformirane Cerkve, pa tudi politikov kot sta generalni tajnik Organizacije Združenih narodov Ban Ki Moon in predsednik Evropskega sveta M. Herman van Rompuy. Nekateri odlomki sporočil so na voljo na spletnem naslovu http://www.taize.fr/fr_article13207.html. Vsa sporočila bodo v celoti objavljena 30. decembra 2011.

Informacije za udeležence srečanja iz Slovenije so objavljene na povezavah http://www.drustvo-skam.si/esm/ in http://www.taize.fr/sl.

Besedilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravila Ana Tulipan z Društva SKAM – Skupnosti katoliške mladine.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh