Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje v Meko bo dovoljeno le cepljenim

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 04. 2021 / 15:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2021 / 16:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romanje v Meko bo dovoljeno le cepljenim

Romanje v Meko bo dovoljeno le cepljenim

Omejitve bodo začele veljati z začetkom ramazana, ni pa še jasno, kako dolgo bodo trajale.

Julija lani je Saudska Arabija zaradi pandemije gostila najmanj množičen hadž v sodobni zgodovini, ki se ga je lahko udeležilo le 10.000 muslimanskih prebivalcev. FOTO: Wikipedia



Prihodnji torek, 13. aprila, muslimani po vsem svetu začenjajo praznovanje svetega meseca ramazana. V izogib širjenju okužb z novim koronavirusom so se oblasti v Saudski Arabiji odločile, da bo pristojno ministrstvo za hadž romanje v Meko dovolilo le tistim, ki so bili cepljeni (z obema odmerkoma cepiva ali z enim vsaj 14 dni pred romanjem) ali so covid-19 že preboleli. Omejitve bodo začele veljati z začetkom ramazana, ni pa še jasno, kako dolgo bodo trajale in ali bodo veljale tudi ob hadžu.

Lani le 10.000 romarjev

Julija lani je Saudska Arabija zaradi pandemije gostila najmanj množičen hadž v sodobni zgodovini, ki se ga je lahko udeležilo le 10.000 muslimanskih prebivalcev. Leto prej je v muslimansko sveto mesto romalo 2,5 milijona vernikov z vsega sveta. Lani je bilo romanje v Meko prepovedano sedem mesecev, ponovno so ga – vendar v omejenem obsegu – dovolili v začetku oktobra, za obiskovalce iz tujine pa mesec dni pozneje. Umrah, romanje v Meko kadar koli v letu, bo brez omejitev ponovno dovoljena po koncu epidemije.

Omejitve tudi v Medini

Vse zdaj uvedene omejitve glede romanja in molitve v Meki se nanašajo tudi na vstop v mošejo v drugem muslimanskem svetem mestu Medini. V Saudski Arabiji – državi s 34 milijoni prebivalcev – so sicer doslej potrdili 394.169 primerov okužbe z novim koronavirusom in 6711 smrti, država pa je doslej porabila že več kot 5 milijonov odmerkov cepiva.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh