Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje treh Slovenij na simbolno točko slovenstva, Svete Višarje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 08. 2024 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2024 / 12:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romanje treh Slovenij na simbolno točko slovenstva, Svete Višarje
Romanje treh Slovenij na Svete Višarje je tradicionalno na prvo avgustovsko nedeljo. FOTO: Ivo Žajdela

Romanje treh Slovenij na simbolno točko slovenstva, Svete Višarje

Začetek avgusta že tradicionalno vsako leto zaznamuje tudi Romanje treh Slovenij na Svete Višarje.

Letošnje višarsko Srečanje treh Slovenij v nedeljo, 4. avgusta 2024, od 10.30 dalje na ploščadi za cerkvijo na Svetih Višarjah bo že 36. po vrsti, nanj pa ponovno vabita ustanova za pomoč slovenskim izseljencem in zdomcem pri gojitvi njihovega slovenstva in katolištva Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi.

Maševal bo škof Jamnik, predaval Ferdinand Šerbelj

Pred opoldanskim vrhuncem dneva, slovesno sveto mašo, ki jo bo z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, bo ob 10.30 predavanje umetnostnega zgodovinarja dr. Ferdinanda Šerbelja, po maši pa na ploščadi za cerkvijo ob 13. uri pripravljajo še kratek kulturni program.

Gostje iz Porabja

Za kulturno kuliso (med mašo in po njej) bodo s petjem in glasbo poskrbeli Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov in združena zbora Zveze Slovencev na Madžarskem – Komorni zbor Monošter in Mešani pevski zbor Avgust Pavel z Gornjega Senika. Udeležbo na Romanju treh Slovenij s programom enodnevnega romanja tudi letos omogoča Turistična agencija Trud .

Kraj izrazito simbolnega pomena

Srečanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije, ki ima izobraževalni, kulturni, športno-rekreativni in družabni značaj, je sicer ena najmnožičnejših prireditev, povezanih s Slovenci v zamejstvu in po svetu, in ima že več kot 30-letno tradicijo srečevanja vsako prvo avgustovsko nedeljo na Svetih Višarjah, ki imajo za Slovence izrazito simbolen pomen.

Stična točka

Svete Višarje so namreč točka, na kateri se srečujejo tri Slovenije – matična, zamejska in izseljenska, obenem ravno ta nekdaj slovenski etnični prostor predstavlja stičišče slovanskega, germanskega in romanskega sveta, kar mu daje dodaten strateški pomen. V zadnjem času pa so Višarje tudi vse bolj obiskano turistično središče z enim bolj priljubljenih smučišč v regiji.

Višarski dnevi mladih

Že po običaju so za mladostno uverturo v nedeljsko romanje poskrbeli poletni Višarski dnevi mladih 2024, ki trajajo od četrtka, 1. avgusta, do nedelje, 4. avgusta 2024, in tokrat ponujajo zamejsko pustolovščino v dobri družbi zlasti tiste, ki jih zanima, kako živijo naši rojaki onstran slovensko-madžarske meje, v Porabju in Sombotelu. 

Zadnji dan, v nedeljo, se bodo udeleženci poletnih Višarskih dnevov mladih 2024 vključili v program Romanja treh Slovenij.

Nalaganje
Nazaj na vrh