Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje na sveti Križ nad Belimi Vodami

Za vas piše:
Metka Bogataj
Objava: 24. 07. 2023 / 08:21
Oznake: Cerkev, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2023 / 09:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romanje na sveti Križ nad Belimi Vodami
V cerkvi sv. Martina v Žireh so se romarji društva ŠmaR Žiri zbrali ob blagoslovu. FOTO: Helena Oblak

Romanje na sveti Križ nad Belimi Vodami

Člani romarskega društva ŠmaR Žiri smo za cilj letošnjega romanja zadali romarsko cerkev na svetem Križu nad Belimi Vodami.

Zbrali smo se v župnijski cerkvi Sv. Martina v Žireh, 8. julija, kjer nam je domači župnik Andrej Jemec podelil blagoslov in nam zaželel srečno pot na petdnevnem peš romanju. Po Poljanski dolini smo prvi dan prispeli v Škofjo Loko, kjer smo v tamkajšnjem župnišču prenočili. Naslednji dan smo nadaljevali pot mimo Reteč, Vodic do Komende, kjer smo se odžejali in pojedli kosilo, nato pa nadaljevali pot proti Tunjicam, kjer smo se povzpeli na Vinski vrh, kjer stoji cerkev posvečena Sv. Ani. V župnišču je bila naša druga nočitev. Vroče popotovanje smo tretji dan nadaljevali skozi Kamnik in naprej v klanec na Černivec in naprej proti cerkvi, posvečeni Mariji, Novi Štifti pri Gornjem Gradu. Obiskali smo jo in občudovali lepoto tega svetišča. Po počitku smo nadaljevali pot do Gornjega Grada, kjer stoji mogočna katedrala svetega Mohorja in Fortunata. V hladu cerkve smo se nekoliko odpočili, nato pa nas je pot peljala dalje, do Bočne in točke tretjega dneva počitka. Tam nas je prijazno sprejel tamkajšnji župnik. Naslednji dan je bil naš cilj Mozirje, do tam pa smo v vročem dnevu pešačili preko Nazarij, Rečice ob Savinji in v Mozirju prisostvovali sveti maši. Zadnji dan se je romanje pričelo na deževno jutro, a sonce je kmalu zmagalo in nas je ves čas kar pošteno grelo. S kratkimi vmesnimi počitki in prigrizki smo prispeli na predzadnji kilometer pred našim končnim ciljem, to je sveti Križ nad Belimi Vodami. 

Romarji na svetem Križu nad Belimi Vodami. FOTO: Matjaž Oblak  

Strmina preizkuša naše moči, a zmogli smo jo, tudi po zaslugi okrepčila, ki so nam ga pripeljali naši soromarji, ki so prispeli z avtobusom. Skupaj smo se zbrali pri zaključni sveti maši, ki sta jo skupaj darovala žirovski duhovni pomočnik Franci Mihelčič in njegov brat, pater Janez, ki službuje v Kirgiziji. Po maši smo v kratkem pogovoru in veselju ob prehojeni poti krenili proti avtobusu in nato proti Šoštanju do Vranskega, kjer je bilo kosilo in nato domov. Še eno, polno doživetij in božjega varstva polno romanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh