Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje k Mariji Pomagaj

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 07. 08. 2024 / 13:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 14:20
Romanje k Mariji Pomagaj
Verniki. FOTO: Tatjana Splichal

Romanje k Mariji Pomagaj

Kaj čuti vsak Slovenec, posebej romar, ko obišče Brezje, pomoli pred podobo Marije Pomagaj, se ji izroči v stiski, priprošnji, pa tudi v zahvali, po kolenih obdrsa njen oltar, iz dna srca zapoje: Marija, pomagaj mi ti, je neopisljivo in neizrazljivo.

To ve vsak romar sam zase, ko se udeleži katere izmed številnih slovesnosti, pride na Brezje sam ali v romarski skupini, se pripelje s kolesom, avtomobilom, avtobusom ali vlakom do Otoč, od tam pa peš do bazilike. Veliko je še vedno takšnih, ki na Brezje romajo peš. Posebej ganljiva so narodna romanja bolnikov, invalidov in ostarelih, odvisnikov od alkohola in drugih snovi, obolelih za rakom, zakonskih jubilantov, gasilcev, vojakov, mladih. Veliko ljudi se na Brezjah ustavi med potjo, po vrnitvi z gora, ob izletih, ker v srcu začutijo, da jih Marija posebej kliče.

Brezje, prvič omenjene že v 11. stoletju, so spadale pod župnijo Mošnje, kjer so že pred letom 1154 postavili župnijsko cerkev sv. Andreja. Kdaj so Brezje dobile prvo cerkev sv. Vida, ni znano, zagotovo pa v 15. stoletju. V majhni in skromno opremljeni cerkvi je bila maša le trikrat letno, vendar so k njej prihajali številni verniki.

Ključne spremembe so se zgodile, ko je bil v Mošnjah od leta 1796 do 1...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh