Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Roman o Karlu IV.

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 02. 07. 2019 / 09:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2019 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Roman o Karlu IV.

Literarizirana kronika življenja in vladanja češkega kralja in rimskega cesarja Karla IV.
Priljubljen češki pisec zgodovinskih romanov František Kožík je med drugim literariziral tudi življenje češkega in rimsko-nemškega kralja ter cesarja Svetega rimskega cesarstva Karla IV. Prevod njegovega dela je izšel v slovenščini pri Založbi Družina.

Karel IV. je v 14. stoletju odigral odločilno vlogo v evropski politiki. Bil je spreten pogajalec, saj je več dosegel z diplomacijo kot z vojno. Spore je urejal s karizmo in ugledom cesarskega položaja. Srednji Evropi je prinesel obdobje miru in je bil pomemben tudi za naše dežele.

Bil je eden najbolj izobraženih diplomatsko spretnih vladarjev. Po njegovi zaslugi je postala Praga politični, ekonomski in kulturni center Svetega rimskega cesarstva. Uredil je upravljanje države in spodbudil velike gradnje v Pragi. Izdal je temeljni zakon cesarstva (Zlato bulo), s katerim je papeža urejal volitve rimsko-nemškega kralja.

Svoji dinastiji, ki jo je osvobodil odvisnosti od pariškega dvora, je pridobil Spodnjo Lužico in mejno grofijo Brandenburg. Za časa svojega življenja je dosegel kronanje sina Vaclava za rimsko-nemškega kralja. Napisal je avtobiografijo.

František Kožík je napisal številna dela o pomembnih svetovnih in čeških osebnostih, npr. o Cervantesu, de Camõesu, Napoleonu, de Sadu, Komenskem, Janáčku, Mánesu itd. Za njegova dela je značilen privlačen, dialoško razgiban slog, preteklost in zgodovinske osebe zna odlično približati sodobnemu bralcu.


Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh