Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rokovo v Mostah pri Komendi

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 16. 08. 2024 / 12:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2024 / 12:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rokovo v Mostah pri Komendi
V podružnični cerkvi sv. Boštjana v Mostah pri Komendi je sv. Roku posvečen desni stranski oltar. FOTO: Jožef Pavlič

Rokovo v Mostah pri Komendi

Povabljeni k romarski maši ob 19. uri v podružnično cerkev sv. Boštjana v Mostah pri Komendi, v kateri je kip sv. Roka v desnem oltarju, da se zavetniku zoper kužne bolezni priporočimo za varstvo pred novodobnimi boleznimi na telesu in duhu.

Danes, 16. avgusta, goduje sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni. Sam se je okužil s to boleznijo, ko je kot mlad romar ob vračanju iz Rima v Francijo stregel kužnim bolnikom. Rodil se je okrog leta 1295 v mestu Montpellier v južni Franciji, umrl je 16. avgusta 1327 v ječi, kamor so ga kot domnevnega vohuna vrgli po vrnitvi domov. Za zavetnika ga imajo zdravniki, lekarnarji, kmetje, jetniki in grobarji.

Posebej so se v zadnjem času k njemu zatekali tisti, ki so oboleli za covidom.

V Sloveniji so sv. Roku posvečena številna znamenja ob poteh, kjer je v bližnjih naseljih morila kuga.

Podružnična cerkev sv. Boštjana v Mostah pri Komendi. FOTO: Jožef Pavlič

Postavili so mu več kot 30 cerkva. Posebej znana je stara cerkev v Dravljah iz leta 1646, romarska cerkev sv. Roka v Brežicah ter kalvarija z romarsko cerkvijo sv. Roka v Šmarju pri Jelšah.

Poleg njih tudi podružnična cerkev sv. Boštjana v Mostah pri Komendi, kjer je sv. Roku posvečen desni stranski oltar. V njej bo romarski shod danes ob 19. uri. Običajno mašuje več duhovnikov. Cerkev še ni tako lepo urejena, kot je običajno, je v njej videti hude posledice lanskoletnih katastrofalnih poplav 4. avgusta, a so jo Moščani s pomočjo cerkvenih ključarjev in mežnarice ter drugih pripravili za bogoslužje. Tudi letos pričakujejo številne romarje in častilce sv. Roka od blizu in daleč.

Sv. Roku se lahko priporočimo tudi s posebnimi litanijami.

Rokov je v Sloveniji več kot 10.000. Po pogostnosti je to ime na 17. mestu med moškimi imeni. Največ novorojenčkov je dobilo to ime v letih med 1981 in 2000, po tem letu ne več toliko.

Nalaganje
Nazaj na vrh