Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Roglič v družbi žene in sinov pisal kolesarsko zgodovino [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 09. 2024 / 12:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2024 / 08:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Roglič v družbi žene in sinov pisal kolesarsko zgodovino [VIDEO]
Primož Roglič s sinovoma Levom in Aleksom. FOTO: zajem zaslona/Eurosport

Roglič v družbi žene in sinov pisal kolesarsko zgodovino [VIDEO]

Slovenski kolesarski as Primož Roglič, ne prvič, piše športno zgodovino. Z včerajšnjo četrto skupno zmago na dirki po Španiji se je zavihtel na vrh najuspešnejših tekmovalcev na Vuelti, pred njim si je štirikrat vso konkurenco pokoril zgolj domači rekorder Roberto Heras (2000 in od 2003 do 2005).

»Občutim veselje. Neverjetno, da nam je uspelo. Bilo je kar nekaj izzivov na tej poti. Konec dober, vse dobro, pravijo. V zmago sem verjel in upal že s tem, ko sem po padcu na Touru prišel sem. Toda moral sem dati času čas, saj nisem vedel, kako bo z zdravjem. Na koncu se je mozaik počasi postavljal na pravo mesto. Rasli smo s celotno ekipo in odpeljali lepo Vuelto,« je po zaključku v izjavi za Val 202 izpostavil 34-letni Roglič.

Park Primoža Rogliča

Član moštva red Bull-Bora-Hansgrohe je častni občan Zagorja ob Savi, kjer je bilo sinoči kajpak zelo bučno. V Kisovcu so številni navijači zmago ob prižganih baklah praznovali pozno v noč, v tamkajšnjem krožišču pa je Občina s pomočjo navijačev postavila Primoževo silhueto na kolesu. Obenem je Občina te dni začela urejati Park Primoža Rogliča, ki bo postavljen na makadamskem parkirišču, v njem pa bodo predstavljeni dosežki kolesarskega šampiona.

Predan družinski človek

Primož Roglič je predan družinski človek. Pred tremi leti se je brez pretiranega pompa, v krogu družine in prijateljev, v Vili Vipolže v Goriških Brdih poročil z dolgoletno srčno izbranko Loro Klinc. Zakonca imata dva sinova, sicer Primoževa največja navijača in podpornika: prvorojenec Lev je poleti dopolnil pet let, mlajši Aleks pa se je rodil v prvih dneh lanskega leta. Tokrat sta očka na zmagovalnem odru spremljala oba …


»Ko smo skupaj, poskušamo zares biti čim bolj skupaj«

»Ko smo skupaj, poskušamo zares biti čim bolj skupaj. /…/ To so trenutki, ki štejejo kot neke vrste praznik. Poskušamo praznovati čim več: rojstne dneve, zmage … Nihče od naju ni preveč zahteven glede tega. Sva kar hitro zadovoljna z enim mirnim dnevom, ko smo lahko skupaj in brez obveznosti,« je že pred leti v pogovoru za Praznično poudarila Lora Roglič Klinc, sicer nekdanja odbojkarica, pa tudi avtorica knjige Kilometer nič, v kateri opisuje, kakšno je življenje ob vrhunskem športniku.

Kleni Slovenec s krščanskimi in družinskimi vrednotami

»Vrhunski športnik, Slovenec s krščanskimi in družinskimi vrednotami, kleni Slovenec, ki je nepremagljiv in zmore vse,« je na družbenem omrežju X zapisala uporabnica Ana Karantanska. Spomnimo: preden se je 17. avgusta podal na prvo etapo, posamični kronometer še na Portugalskem, se je Rogla pokrižal, enako včeraj pred zadnjo etapo, marsikomu pa je ostala v spominu tudi njegova gesta na zaključni slovesnosti pred tremi leti, ko je tretjič zapovrstjo zmagal v končni razvrstitvi »španske pentlje«.

Blagoslovil zbrano množico

Tedaj je namreč pred mogočno katedralo v romarskem središču Santiagu de Compostela, kamor vodi znamenita Jakobova pot, na zmagovalni oder stopil kot pravi romar s klobukom in popotno palico, se pokrižal in blagoslovil zbrano množico, v kateri so kajpada vihrale tudi slovenske zastave. Prav tako pozornemu opazovalcu ni ušla niti podrobnost za vratom Rogle, verižica s križcem, obenem ima na roki tudi veliko tetovažo z motivom križa. Kisovčan vere torej ne skriva …

»Bog vidi vse napore in vztrajnost nagrajuje«

Za osvežitev spomina pa še: ob osvojeni prestižni lovoriki olimpijskega zmagovalca v Tokiu 2021 so se oglasili tudi frančiškani z Marijinega narodnega svetišča na Brezjah in javno razkrili, da so pri Mariji Pomagaj zanj molili in darovali svete maše. »Bog vidi vse napore in vztrajnost nagrajuje,« so tedaj zapisali na družbenem omrežju. Roglič je sinonim vztrajnosti, saj je bil nekoč zelo obetaven smučarski skakalec, po grdem padcu v Planici pa ni obupal nad športom, le zamenjal je panogo.


Vse tri svete dirke letos slovenske

Slovenija je tako postala šele četrta država v bogati kolesarski zgodovini – po Franciji (1964), Španiji (2008) in Veliki Britaniji (2018) –, ki se je razveselila zmag na vseh treh kraljevskih večtedenskih »pentljah« v isti sezoni. Roglič je z lovoriko z Vuelte postavil piko na i izjemnemu slovenskemu letu, za katerega je bil z zmagama tako na Giru kot Touru zaslužen Tadej Pogačar, ki pa danes začenja nekoliko drugačno dirko – z dobrodelno noto.

Zmagovalna tura za dober namen

Ob 15.15 se bo namreč v Komendi, v prisotnosti predsednice Nataše Pirc Musar in Tadejevega očeta Mirka, začela dobrodelna akcija Zmagovalna tura za dober namen, v okviru katere se bodo kolesarji podali na 10 etap po vsej Sloveniji, hkrati pa poteka dražba luksuznega avtodoma, ki ga je zadnji dve leti uporabljal Pogačar na vseh pomembnejših kolesarskih preizkušnjah. Izklicna cena avtodoma je bila 50.000 €, trenutna najvišja ponudba pa je 80.900 €.

Zmagovalni avtodom Tadeja Pogačarja je na dobrodelni dražbi. FOTO: tadejpogacar.com

Nalaganje
Nazaj na vrh