Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Roberta Metsola znova na čelu Evropskega parlamenta

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 07. 2024 / 13:55
Oznake: Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2024 / 15:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Roberta Metsola znova na čelu Evropskega parlamenta
Roberta Metsola je bila znova izvoljena za predsednico Evropskega parlamenta. FOTO: Boštjan Podlogar/STA

Roberta Metsola znova na čelu Evropskega parlamenta

Evropski poslanci so danes na tajnem glasovanju na čelo Evropskega parlamenta znova izvolili Roberto Metsola iz vrst Evropske ljudske stranke. Za njeno izvolitev je glasovalo 562 poslancev.

Metsolova je bila za predsednico Evropskega parlamenta izvoljena za prvo polovico petletnega mandata. Po navedbah STA je njena edina protikandidatka Irene Montero (Levica) prejela 61 glasov.

45-letna krščanska demokratka z Malte, tretja ženska na čelu Evropskega parlamenta, je bila za predsednico EP znova izvoljena v prvem krogu tajnega glasovanja, kar so evropski poslanci v Strasbourgu pospremili z bučnim aplavzom. Roberta Metsola se je vsem navzočim zahvalila za zaupanje. V govoru pred izvolitvijo je dejala, da bodo izzivi, ki so pred Evropsko unijo, zahtevali močne voditelje, in sama se zavzema za močan parlament v močni uniji.

Preberite tudi: Darilo za rojstni dan: Roberta Metsola tretja ženska na čelu evropskega parlamenta

Po njenih besedah mora parlament okrepiti in razumno uskladiti svoje delovanje ter postati politična sila. Metsolova je napovedala, da bo sodelovala z vsemi, v želji, da bo parlament lahko kos izzivom, ki ga čakajo. Kot je dejala, si bo še naprej prizadevala, da bo združevala ljudi, se zavzemala za zmanjšanje birokracije in preprečevanje zlorab ter za spodbujanje razprave in spoštovanja.

V nagovoru je izpostavila zavzemanje za evropske vrednote in pravno državo. Evropski parlament mora po njenem ostati močan podpornik Ukrajine, poudarila pa je še, da je treba pri iskanju trajnega miru na Bližnjem vzhodu krepiti glas človeštva.

Cerkveni predstavniki so izvolitev Roberte Metsola za predsednico Evropskega parlamenta pozdravili že januarja 2022.

Podpora Cerkve od prve izvolitve

Cerkveni predstavniki so izvolitev Roberte Metsola za predsednico Evropskega parlamenta pozdravili že januarja 2022, ko je Maltežanka na tem položaju nasledila v prvih dneh tistega leta umrlega Italijana Davida Sassolija. Kardinal Jean-Claude Hollerich, nadškof Luksemburga in tedanji predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE) je takrat izrazil pričakovanje, da si bo nova predsednica EP »prizadevala za približanje javnih ustanov evropskim državljanom, dejavno udeležbo mladih v evropski politiki in spodbujanje politik, v središču katerih so človek, družina in občestvo«.

Nalaganje
Nazaj na vrh