Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Risbe Leonarda da Vincija na turnejo po Otočju

Za vas piše:
STA
Objava: 21. 05. 2015 / 07:57
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Risbe Leonarda da Vincija na turnejo po Otočju

Umetnine bodo prihodnje leto na ogled po različnih muzejih in galerijah v Veliki Britaniji in na Irskem.

Risbe slovitega renesančnega umetnika Leonarda da Vincija iz britanske kraljevske zbirke bodo prihodnje leto na ogled po različnih muzejih in galerijah po Veliki Britaniji in Irski, poroča STA. Med njimi bodo tudi upodobitev sv. Ane s kredo, skice človeškega telesa, živali in rastlin, na ogled pa bo tudi nekaj tehničnih risb.


Potujoča razstava se bo februarja prihodnje leto najprej ustavila v Galeriji Laing v Newcastlu, nato pa bo na ogled še v Narodni galeriji v Dublinu, v Grajskem muzeju v Nottinghamu ter v Umetnostni galeriji in Galeriji Glynn Vivian v mestu Swansea, poročanje britanske medijske hiše BBC povzemajo pri STA.

Italijanski slikar, kipar, arhitekt, inženir in izumitelj Leonardo da Vinci je v svojem življenju naslikal le okoli dvajset slik, med najbolj znanimi so Madona z otrokom, Sv. Hieronim, Dama s hermelinom in Mona Liza, zapustil pa je tudi vrsto risb in skic.

Leonardo da Vinci (1452-1519) se je rodil v Vinciju v Toskani kot nezakonski sin florentinskega notarja Piera da Vincija. Šolal se je pri Verocchiu.

Bil je ustvarjalni genij in glavni predstavnik renesančnega univerzalnega človeka, ki združuje umetnost in znanost. Po načelu znati opazovati je preučevanje narave in eksperiment utemeljil kot izhodišče umetniškega in znanstvenega dela ter s tem pomembno vplival na duhovni razvoj zahodnega sveta v novem veku.

Zapustil je tudi številne znanstvene beležke, napisane v zrcalni pisavi. Kot slikar je bil po eleganci forme in umirjeni harmoniji barv pravo nasprotje drugega velikega renesančnega umetnika in sodobnika Michelangela.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh