Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rim brez prazničnega cvetja?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 02. 2022 / 11:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2022 / 11:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rim brez prazničnega cvetja?
Ali se zaključuje tradicija, ki je živela 35 let? FOTO: Vatican Media

Rim brez prazničnega cvetja?

Po 35 letih Trg sv. Petra v Vatikanu v velikonočnem času ne bo okrašen s cvetjem z Nizozemske.

Iz Cerkve se poslavlja še ena, »le« nekaj desetletij stara tradicija: že tretjič v obdobju koronaepidemije z vsemi omejitvami in dramatičnimi posledicami družbenega in cerkvenega značaja se Rimu znova obeta malce manj pisano in živahno obhajanje velikonočnih praznikov. Tokrat ne zaradi nevarnosti širjenja okužb, plesa mask ali navidezne »skromnosti«, v prispevku za nemški spletni portal kath.net piše njegov dopisnik Armin Schwibach.

Na Nizozemskem zaradi gospodarske krize ne najdejo pokroviteljev, ki bi bili pripravljeni darovati cvetje za velikonočno okrasitev Vatikana.

Po navedbah rimskega časnika Il Messaggero na Nizozemskem zaradi gospodarske krize ne najdejo pokroviteljev, ki bi bili pripravljeni darovati cvetje za velikonočno okrasitev Vatikana. Ali se s tem končuje tradicija, ki je živela 35 let, nizozemski cvetličarji pa so prav tekmovali med seboj, čigavo cvetje bo med velikonočnimi prazniki krasilo Vatikan in večno mesto?

Orhideje, vrtnice, marjetice, žafrani, hijacinte in lilije – cvetlična preproga je prekrivala trg pred Petrovo baziliko. Nizozemski časniki so poročali, da znameniti cvetličar, ki je bil zadolžen za prevoz cvetja, letos ne more najti velikodušnih darovalcev, ki bi bili pripravljeni prevzeti stroške prevoza. Nekdaj je bila velika čast, da so papežu – tudi za ceno lastnih žrtev – ob največjih krščanskih praznikih darovali to znamenje hvaležnosti in časti.

V preteklih letih, do 2019, se je Frančišek Nizozemski vedno iskreno zahvalil za dragoceni dar narave.

V preteklih letih je projekt za okrasitev Trga sv. Petra z vrtnicami, narcisami, hijacintami in tulipani zahteval skupino najmanj tridesetih oseb in enodnevni prevoz sadik v hladilniku, da je bilo ob prihodu na cilj cvetje v čim boljšem stanju. Omenjena tradicija se je začela med pontifikatom Janeza Pavla II., se nadaljevala za časa Benedikta XVI., zdaj pa se zdi, da se bo s pontifikatom papeža Frančiška zaključila. V preteklih letih, do 2019, se je Frančišek Nizozemski vedno iskreno zahvalil za dragoceni dar narave.

Nalaganje
Nazaj na vrh