Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Restavrirane freske v znameniti Palazzo Farnese

Za vas piše:
STA
Objava: 30. 09. 2015 / 07:11
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Restavrirane freske v znameniti Palazzo Farnese

Cikel fresk po naročilu kardinala Farneseje je na ogled v eni najlepših renesančnih palač v Rimu.

V eni najlepših renesančnih palač v Rimu, Palazzo Farnese, so restavrirali freske v znameniti galeriji Carracci. Cikel na temo ljubezni bogov sta po naročilu kardinala Odoarda Farneseja, potomca pomembne družine, med letoma 1597 in 1608 naslikala brata Annibale in Agostino Carracci. Restavriranje fresk je trajalo 18 mesecev.

Projekt restavracije, ki je po navedbah tujih agencij vreden milijon evrov, sta financirala Svetovni spomeniški sklad in italijanska vlada.

Kot so zapisali na francoskem veleposlaništvu v Rimu, ki ima svoje prostore v palači, bodo obiskovalci galerijo Carracci sedaj lahko videli v takšnem stanju, kot so jo njeni obiskovalci v 17. stoletju. Obiskovalci si palačo lahko po predhodni najavi ogledajo z vodnikom.

Palača je bila leta 1517 zgrajena za družino Farnese, leta 1534, ko je Alessandro Farnese postal papež Pavel III., pa je bila povečana po načrtih arhitekta Antonia da Sangalla. Z njo so se v 16. stoletju ukvarjali še nekateri najpomembnejši italijanski arhitekti tistega časa - Michelangelo, Jacopo Barozzi da Vignola in Giacomo della Porta.

V 18. stoletju je palača prešla v last Burbonov, ki so vladali v Neaplju, od leta 1874 je v njej francosko veleposlaništvo. Po sporazumu med Italijo in Francijo iz leta 1936 Italija palačo lahko uporablja za diplomatske namene. Omenjeni sporazum se bo iztekel leta 2035.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh