Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Resnično upanje se prične šele z vero v Jezusa Kristusa«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 10. 2015 / 11:18
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Resnično upanje se prične šele z vero v Jezusa Kristusa«

»Resnično upanje se prične šele z vero v Jezusa Kristusa«

Podpora nadškofa Chaputja papežu je bila očitna v Filadelfiji, opazimo jo tudi na sinodi.

Ameriški nadškof Charles Chaput iz Filadelfije je v včerajšnjem pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA povedal, da kljub trditvam, ki jih je ob koncu tedna objavila revija America Magazine, nobeden izmed sinodalnih očetov ni »nasprotnik« papeža Frančiška.



»Če je dobrodošlica, ki je je bil sveti oče deležen prejšnji mesec v Filadelfiji, delovala kot 'opozicija', potem morajo ljudje resnično obiskati okulista«, je dejal nadškof in dodal, da je papež ob začetku sinode udeležence »izrecno povabil k odkriti in odprti razpravi«.

Minuli petek je nadškof Chaput v časniku Wall Street Journal objavil prispevek z naslovom »Kako razumeti vatikansko srečanje o družini«. Dva dni kasneje je America Magazine natisnil članek, v katerem je namigoval na »papeževe nasprotnike« in ob tem navajal besede iz Chaputjevega prispevka.

Poleg odziva na omenjeni zapis je nadškof Chaput v pogovoru za CNA spregovoril tudi o pornografiji, ki jo je označil kot »vrsto cenene hitre hrane«, zgrajeno na utvarah, ki može in žene oropa možnosti za pristne odnose«.

Filadelfijski nadškof, ki je drugi ameriški duhovnik z indijanskimi koreninami s škofovskim nazivom, pa se je odzval tudi vabilu na pogovor za francosko katoliško revijo Famille Chretienne. Pojasnil je, da se mu predlog za podelitev večjih pristojnosti posameznim škofovskim konferencam ne zdi primeren, saj v današnjem razvrvanem času Cerkev potrebuje edinost nauka in prakse, ne pa razčlenjevanja. Seveda se je potrebno posvečati znova civilno poročenim zakoncem in istospolno usmerjenim, toda »naša prva skrb bi morala veljati družinam in poročenim parom«, 'novi manjšini', kakor jih je na svojem blogu poimenoval newyorški kardinal Dolan.

Po mnenju filadelfijskega nadškofa se Cerkev ne more odpraviti na obrobja, če najprej ne poskrbi za najzvestejše vernike, ki predstavljajo vogelni kamen življenja Cerkve. Vsak vernik mora ravnati po svoji vesti, vendar vest ni osamljena, ne prebiva v nekakšnem vakuumu, in je dosti več od posameznikovega osebnega mnenja. Cerkev pa ni skupnost samostojnih posameznikov, temveč je občestvo, združeno okoli osebe Jezusa Kristusa in njegovih evangelijev. Katoličani smo obvezani, da svojo vest gradimo na resnici. To pomeni, da moramo dopustiti, naj nas vodita modrost in nauk Cerkve, ki jo je ustanovil Jezus, meni nadškof Chaput.

Če se posameznikova vest ne strinja s cerkvenimi smernicami glede določenih moralnih vprašanj, verjetno ne pomeni, da je v zmoti Cerkev. Vsi ljudje znamo poiskati odlične izgovore za stvari, ki jih želimo storiti, pa naj veljajo za greh ali ne. Jasno razmišljanje in resnično upanje se pričneta šele z vero v Jezusa Kristusa. Če ne zaupamo vanj, nas bodo družbene težave in izzivi, ki se pojavljajo v vsakem stoletju, presegle. Če se zavedamo, da nas Bog ljubi, bomo razmišljali jasno in bomo povsem mirni.

Nadškofu Chaputju se delovni dokument za sinodo zdi premalo osredotočen na verne družine. Besedilo po njegovem mnenju premalokrat omenja radosti starševstva ter lepoto in junaško pričevanje številčnih družin. Otroci so naša prihodnost, so Božji dar, oni prenavljajo svet, »številčne družine pa so upanje Cerkve«.

Vir: CNA / First Things
Foto: splet / CNA

Kupi v trgovini

Novo
Po ločitvi - možna pot svetosti
Osebna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh