Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Relikvije sv. Nikolaja »romajo« v Rusijo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 05. 2017 / 08:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Relikvije sv. Nikolaja »romajo« v Rusijo

Nov »vrhunec« v ekumenskem procesu približevanja med Vatikanom in ruskim pravoslavjem.

Nov vrhunec v ekumenskem procesu približevanja med rimsko-katoliško in rusko pravoslavno Cerkvijo: del relikvij sv. Nikolaja, ki jih hranijo v baziliki sv. Nikolaja v apulijski prestolnici Bari, bo 21. maja prenesenih v Rusijo, kjer bodo imeli verniki do 28. julija možnost, da relikvije v pravoslavnih stolnicah v Moskvi in Sankt Petersburgu tudi počastijo, kot je v začetku tedna v izjavi za javnost sporočila ustanova »Pro Oriente«. »Romanje« relikvij v Rusijo je bilo dogovorjeno na srečanju med papežem Frančiškom in patriarhom Kirilom II. februarja lani v kubanski prestolnici Havani.

Vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, je »romanje« relikvij označil kot »enkraten dogodek«, kajti relikvije škofa iz Mire zadnjih 930 let niso zapustile bazilike sv. Nikolaja v Bariju. Navzočnost relikvij svetnika v Rusiji ima veliko duhovno vrednost, je pojasnil metropolit. Svetega Nikolaja v ruski pravoslavni Cerkvi že od nekdaj posebej častijo. Od konca komunizma na tisoče Rusov vsako leto roma v Bari, kar je bilo običajno tudi do začetka prve svetovne vojne. Za večino Rusov pa romanje v Apulijo ni mogoče, zato sta se cerkvena voditelja v Havani dogovorila za začasni prenos relikvij v Rusijo.

Prenos relikvij se bo začel 21. maja, na predvečer praznika »prenosa relikvij sv. Nikolaja iz Mire v Bari«, ki ga obhajajo v ruski pravoslavni Cerkvi. Metropolit Hilarion je časnikarje na tiskovni konferenci spomnil na zgodovinske temelje praznika: relikvije so sprva hranili in častili v domačem in škofovskem mestu svetnika, v Miri v jugozahodni Anatoliji. Od 8. stoletja dalje je bila Mira vedno znova ogrožena zaradi vdorov muslimanov. V Benetkah in Bariju so kasneje sprejeli odločitev, da bodo relikvije prenesli v Italijo. Leta 1087 je delegacija iz Barija pripotovala v Miro in menihom ponudila 300 zlatnikov v zameno za relikviarij. Ko so menihi ponudbo zavrnili, so obiskovalci posegli po nasilju, varuhe relikvij premagali in relikviarij prenesli v Bari. Okoli tretjina relikvij je ostala v Miri, kasneje pa so jih beneški vojaki prepeljali v Benetke.

Četudi je šlo pri tem za krajo, so v Rusiji že kmalu začeli obhajati praznik »prenosa relikvij sv. Nikolaja iz Mire v Bari«, kar je metropolit Hilarion pojasnil z besedami: »Kajti če bi relikvije ostale v Miri, bi jih lahko uničili, kar se je zgodilo s tolikimi krščanskimi svetišči po celi Mali Aziji.«

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Jaz in K@REL
Za mladino
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh