Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rekonstruirani sirski arheološki biseri na spletu

Za vas piše:
STA
Objava: 15. 03. 2016 / 07:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rekonstruirani sirski arheološki biseri na spletu

Skrb arheologov za ogroženo kulturno dediščino.

Nekaj najznamenitejših arheoloških zakladov na vojnem območju Sirije bo odslej na voljo na spletu v obliki tridimenzionalnih rekonstrukcij. S projektom, v katerem sodelujejo francoski izvedenci za digitalizacijo v sodelovanju s sirskimi arheologi, želijo poskrbeti za ogroženo kulturno dediščino.

Potreba po digitalizaciji se je pokazala po lanskem napadu pripadnikov skrajne skupine »Islamska država«, v katerem so v zrak pognali dva templja v osrednjesirskem antičnem mestu Palmira, ki je vpisano na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Med rekonstrukcijami sta med drugim Mošeja Omajadov oz. Velika damaščanska mošeja, ki jo nekateri označujejo za četrto najsvetejšo zgradbo islama, in grad Krak des Chevaliers, ki leži nedaleč stran od Homsa.

S posebno tehnologijo, ki jo je razvilo francosko start-up podjetje Iconem, bodo poskrbeli tudi za digitalizacijo rimskega gledališča v obmorskem kraju Džable in feničanskega arheološkega najdišča Ugarit, kjer naj bi okoli 1400 pr. Kr. delovali ugaritski pisarji, ki veljajo za izumitelje abecede.

Poleg najdišč bodo v okviru projekta poskrbeli tudi za digitalizacijo najpomembnejših muzejskih zbirk.

Med petletno vojno v Siriji je bilo doslej uničenih na stotine pomembnih arheoloških najdišč. »Islamska država« je napovedala, da bo uničila kulturno dediščino, pri kateri gre po njihovem prepričanju za malikovanje, vpletena pa naj bi bila tudi v nezakonito preprodajo umetnin.

Digitalizacija je le eden izmed številnih projektov, s katerimi želijo ohraniti kulturno dediščino. Podobne naloge so se lotili na Inštitutu za digitalno arheologijo, ki sta ga ustanovili Oxfordska in Harvardska univerza v sodelovanju z dubajskim muzejem prihodnosti. Med arheologe in nevladne organizacije so razdelili 5.000 digitalnih fotoaparatov, s katerimi želijo vzpostaviti bazo z milijon podobami ogroženih najdišč.

Ta baza naj bi bila na spletu dostopna do konca leta, v okviru projekta pa bodo že prihodnji mesec na newyorškem trgu Times Square in na londonskem trgu Trafalgar v naravni velikosti projicirali uničen slavolok v Palmiri.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh