Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reflektor: Tek je kot potovanje [VIDEO]

Za vas piše:
Helena Rozman
Objava: 02. 10. 2024 / 19:15
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2024 / 19:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reflektor: Tek je kot potovanje [VIDEO]
FOTO: Siniša Kanižaj

Reflektor: Tek je kot potovanje [VIDEO]

Urban in Jasmina Praprotnik sta starša štirih otrok, tekaška trenerja in ustanovitelja društva Urbani tekači. Sta zelo prijetna sogovornika, ki te popolnoma nevsiljivo spodbudita, da se več začneš gibat tudi sam. Zato smo ju povabili v oddajo Reflektor, da spregovorita o tej navdušujoči poti, kako sta začela teči, se spoznala in spontano peljala to pot naprej. Zunaj je rahlo deževalo, onadva pa sta že s svojima barvama hlač prinesla v studio veselje in radoživost.

Najprej sta z nami podelila osebno zgodbo … Urban je Jasmino prvič opazil v Portorožu, po več letih pa sta se spet zagledala v savni dan po Ljubljanskem maratonu. Urban je mislil, da je prejšnji dan tekla tudi ona, Jasmina pa je maraton le gledala in takrat prvič pomislila, zakaj ona le gleda, saj ima tudi noge in bi lahko tekla. Urbanu je potem rekla, da je sklenila, da drugo leto bo pa šla teč in predlagala, da skupaj začneta trenirat.

Prvi začetki

Urban je prvo dolgo razdaljo pretekel že pri šestnajstih letih iz Celja do Logarske doline, ko sta z bratom pretekla 73 km, sicer pa se spomni, kako je iz nekega občutka strahu in mučenja v teku prešel v uživanje med poletno nevihto. Takrat je občutil naravo in svobodo. To ga je tako povleklo, da s tekom redno nadaljuje še danes.

Urban in Jasmina Praprotnik v studiu Reflektorja. FOTO: Siniša Kanižaj

Jasmina pa je trenirala plavanje in ko se je naveličala gledati ploščice in imeti glavo pod vodo, je zamenjala vodo s štadionom v Piranu. Kar takoj so začeli teči, kmalu tudi na dolge proge nekje do 20 km in to je bil njen način življenja. Ko pa sta se spoznala z Urbanom, pa je prvi maraton pretekla v Firencah.

Zakaj je gibanje zdravo?

Urban pravi, da so naši predniki prišli do hrane tako, da so vsak dan prehodili od 6 do 16 km. In danes smo gibalno podhranjeni, če ne naredimo vsaj tolikšne razdalje. In ker imamo manj časa, da bi toliko prehodili, je fino, da to razdaljo pretečemo. Tek je tukaj izjemno učinkovit način. Teče lahko vsak, tudi tisti, ki nima kondicije, si jo postopoma pridobi. Telesu daš čas, povečuješ razdaljo in počasi se bo telo navadilo ter bomo vedno bolj tekači.

FOTO: Siniša Kanižaj

Jasmina te misli dobro podkrepi, kako ima tek toliko zdravilnih učinkov na naše telo, organe, psiho … da je res neodgovorno, če ne gremo teč. Zaradi teka smo bolj odporni na stres. Urban doda, da je hoja naravno gibanje in kdor ne hodi, tudi ne sme teči. Za začetnika je dobro, da minuto hodi in minuto teče, začeti je potrebno postopoma in na dolgi rok brez poškodb. Začutiti je treba, da to našemu telesu paše. Potrebno je delovati v skladu z našim dolgoročnim planom, ne s trenutnim razpoloženjem. Če danes vadimo stojo na eni nogi, bomo čez 50 let lahko stabilno stali na dveh.

Tekla tudi v nosečnosti in času dojenja

Jasmina in Urban sta se študijsko lotila raziskovanja, ali je tek dober tudi v nosečnosti in med dojenjem. Videla sta toliko koristi, da se jima je zdelo, da Jasmina mora nadaljevat s tekom. Posvetovala sta se s porodničarjem, ki ju je podprl in Jasminino telo je v tem naravnem gibanju zelo uživalo. Povesta, da pa to ni za vsako nosečnico, sploh pa ne za tiste, ki prej niso bile aktivne. Če pa imajo izpolnjene pogoje, da je mamica tekla že prej, je zdrava in aktivna, pa to lahko zelo dobro vpliva na razvoj otroka.

FOTO: Siniša Kanižaj

Cona udobja

Ko omenim cono udobja, v kateri vsi tako radi posedimo, Urban nadaljuje: »Cona udobja je nekaj čudovitega, da se dobro počutimo v njej. Ampak vadba in izzivi, ki jih imamo, je širjenje cone udobja. In čeprav se jaz trudim in mi je naporno, ta napor doživljam s hvaležnostjo, nasmejano … in če je dovolj zmeren, tako zelo počasi širim cono udobja. Želim uživati tudi v zmernem naporu.«

Tekmovanje in nagrade

Ker sama mislim, da nam tekmovanje in primerjanje lahko ukradeta veselje do nečesa ali celo dodata razočaranje, sem ju povprašala tudi o tem. Urban je navedel, da je škoda, če se prehitro zavedemo samo s tem, da težimo po nagradi. Pove, kako je tek potovanje, da je to vredno bistveno več, če potujemo in pridemo dlje. Je pa tekmovanje koristno, če tekmuješ v osebnostnem razvoju, da tekač sam zase vidi, koliko se je pripravljen potruditi, koliko še lahko razširi cono svojega udobja. Zelo večplastno povesta, kako vsak teče zase, tudi če tekmuje. In vsak tako dobi svojo nagrado.

FOTO: Siniša Kanižaj

Zakonca Praprotnik res sijeta in kipita od zdravja. Z lahkoto si ju predstavljam, kako bosta tekla še po devetdesetem letu. In trenutno Jasmina trenira z devetdesetletnico Kazimiro Lužnik, ki bo čez nekaj tednov tekla na Ljubljanskem polmaratonu ter poskusila postaviti rekord v njeni starostni kategoriji. Povabljeni, da pridete navijat zanjo, prej pa si poglejte celotno oddajo Reflektor, saj sta gosta povedala še veliko koristnega. Vsega vam ne bomo izdali, ker boste zagotovo ob poslušanju dobili več navdiha. Vsekakor bistvo teka niso vrhunski športni rezultati, temveč ohranjanje zdravja in vitalnosti na dolgi rok, osebni dosežki in neverjetno zadovoljstvo. Če še niste, preizkusite in ne bo vam žal!


Nalaganje
Nazaj na vrh