Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reflektor: Pri 22 letih postala študentska mama [VIDEO]

Objava: 18. 09. 2024 / 20:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2024 / 20:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reflektor: Pri 22 letih postala študentska mama [VIDEO]
Neža in Martin Žukovec sta spregovorila o družinskem življenju, vzgoji ter usklajevanju obveznosti, saj je Neža poleg vseh družinskih vlog še vedno tudi študentka. FOTO: Anej Fajdiga

Reflektor: Pri 22 letih postala študentska mama [VIDEO]

Poletje se je prevesilo v jesen in oddaja Reflektor se vrača. Spet bomo osvetljevali različne tematike z zanimivimi gosti. V tokratni oddaji smo gostili Nežo in Martina Žukovca, mlada zakonca, ki sta spregovorila o izkušnji starševstva, ki je zanju nastopilo že v času Nežinega študija. Skupno pot sta začela pred osmimi leti, danes pa sta starša mali Emanueli.

Oba sta zgovorna in iskrena mlada človeka. Pogovor je tekel tudi o Instagram profilu @studentskamama, ki so ga predhodnice lansko leto zaupale Neži.

Sponzor tokratne epizode oddaje Reflektor je znamka izdelkov z dušo Blagor.

Začetki, spoznavanje in poroka

Neža in Martin sta se spoznala pri skavtih. Martin, ki je starejši od Neže, je bil v tistem času že pripravljen na ženo in družino, Neža pa je v smehu povedala, da ji je šel takrat precej na živce. Nekaj časa sta se lovila in tako je imela Neža čas še malo odrasti. Ko sta ugotovila, da si za prihodnost želita podobne stvari, sta se aktivno začela pogovarjati. Na svoji skupni poti sta kot par delala kompromise in usklajevala različne vrednote, ki sta jih imela. Zaročila sta se leto dni pred poroko na Jakobovi poti, ki sta jo skupaj prehodila. Martin je prepoznal vrednost romanja za njuno prihodnost: »To bo test. Če se štirinajst dni skupaj potiva in sva umazana, pa se imava še vedno rada, potem je to to!« je razmišljal. 

Kaj se je spremenilo s prihodom hčerke?

Hitro po poroki sta izvedela, da se bo njuna družina razširila. Bila sta zelo presenečena in hkrati zelo vesela. Rodila se jima je hčerka Emanuela, ki sta jo sprejela odprtih rok.

Ugotovila sta, da sedaj nimata več toliko časa kot pred poroko. »Še bolj kot prej sva si morala vzeti čas za pogovor. Prej sva bila skupaj dve uri na dan in sva se v tistem času samo pogovarjala. Ko sva se poročila, pa sva bila kar naenkrat ves čas skupaj in čas za pogovor ni bil več samoumeven,« je povedala Neža. Ker sta zvečer utrujena, gresta na zmenek zjutraj, ko Emanuelo odložita v vrtcu. Pomaga jima tudi zakonska skupina, kjer dobivata kvalitetne iztočnice za pogovor.

Kako usklajujeta družino, študij in delo?

Prihod hčerke ju je presenetil in hkrati zelo razveselil. FOTO: Anej Fajdiga 

Naredila sta si lestvico vrednot, ki jima pomaga pri načrtovanju obveznosti. Na prvo mesto postavljata družino. Na drugem je Nežin študij, ki si ga zelo želi končati, a pravi, da to ne sme biti ovira, če jo Emanuela potrebuje. Nato sledi Martinova služba in šele potem vse ostalo.

Prednosti študentskega starševstva in vzgoja

Če si kot študent v dobrem finančnem stanju, je starševstvo ob študiju nekaj čudovitega, pravita. Čutita svobodo, saj nista tako obremenjena s službo. Emanuela je lahko dalj časa doma, Neža ima dvojne študentske bone, tako da je kosilo zanju veliko cenejše. Izpostavljata tudi dejstvo, da sta mlada in imata veliko energije.

Pri študentskem delu bolniške ni in ob otrokovi bolezni starš ne prejema nobenega nadomestila, pravico do nege in varstva otroka pa mora uveljavljati tisti, ki dela manj. To je področje, ki bi se ga moralo urediti, če država želi večji prirast. (Martin Žukovec)

Svoji hčerki želita, da čuti njuno ljubezen in da ve, da imata rada njo in hkrati drug drugega. Želita pa ji postavljati tudi meje. »Meje postavljava po principu, ki sem ga videla pri svojih starših, ki stvari niso dovolili, če so presodili, da gredo čez mejo morale, varnosti in življenja,« pravi Neža.

Instagram kot priljubljena aktivnost mladih mamic

Instagram profil @studentskamama je nastal pred leti, ustanovile so ga tri študentske mame, ki so pisale tudi blog z uporabnimi informacijami o starševstvu med študijem. Od takrat je do danes profil potoval iz rok v roke že šestih študentskih mamic. Neži je ustvarjanje vsebin kljub začetni tremi postalo lažje – objave napiše, ko to začuti. Nišo Instagram mamic je opisala kot nekoliko problematično: trg je nasičen. »Zdi se mi, da je tega zelo veliko. Vsaka mamica bi bila rada Instagram mamica, influenserka. Mislim, da je v poplavi tega zelo težko najti kvalitetne profile. Vidim tudi to, da je ta dejavnost lahko zelo naporna za samozavest. Zelo velik del naših življenj so postala družbena omrežja in prav zato lahko število sledilcev močno vpliva na človeka,« je povedala Neža.

Neži je ustvarjanje vsebin kljub začetni tremi postalo lažje – objave napiše, ko to začuti. FOTO: Anej Fajdiga 

Ne bojte se, dobiti otroka je milostna in velika stvar, polna Božje previdnosti

Čeprav sta Martin in Neža ponosna in vesela, da sta mlada starša, prepoznavata tudi mnoge izzive in sistemske pomanjkljivosti. Predvsem finance lahko v študentskem obdobju predstavljajo izziv, vendar sta Neža in Martin hvaležna, da nimata težav na tem področju, saj ima Martin dobro službo, podporo čutita tudi s strani staršev. »Ko si starš in študent, si dopoldne na faksu, popoldne pa z družino in včasih zmanjka časa za študentsko delo,« pove Neža. »Pri študentskem delu bolniške ni in ob otrokovi bolezni starš ne prejema nobenega nadomestila, pravico do nege in varstva otroka pa mora uveljavljati Neža, ker dela manj. To je področje, ki bi se ga moralo urediti, če država želi večji prirast. Imaš ugodnosti, pa hkrati nimaš nič,« doda Martin. Na tem področju deluje tudi organizacija Študentski tolar, ki finančno pomaga študentom.

»Če je hčerka dobro, sva dobro tudi midva.« FOTO: Anej Fajdiga 

Neža je povedala tudi, da je z izkušnjo materinstva morala rasti v potrpežljivosti. Močni pozitivni in negativni občutki jo vsak dan znova brusijo in oblikujejo. Mlada zakonca sta zaključila z nasvetom mladim staršem: »Ne bojte se, dobiti otroka je milostna in velika stvar, polna Božje previdnosti.«


Sponzor tokratne epizode oddaje Reflektor je znamka izdelkov z dušo Blagor.

Nalaganje
Nazaj na vrh