Recept za polnjena jajčka
Recept za polnjena jajčka
Polnjena jajčka
Obarvana jajca:
- 10 jajc
- dva večja gomolja pese
- 500 ml vode
- 250 ml belega vinskega kisa
- 1 žlička soli
- led za hlajenje jajc
Nadev:
- 3 žlice majoneze
- 1 žlička gorčice
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici limoninega soka
- dva ščepca koprca
- ščepec soli in popra
Peso olupimo, narežemo na manjše koščke in jo kuhamo 20 minut v soljeni vodi in kisu. Nato jo odcedimo, vodo pa popolnoma ohladimo.
Jajca zložimo v večji lonec in kuhamo do vretja. Pustimo vreti 10 minut. Nato jih z dnom kozarca rahlo potolčemo, ravno toliko, da lahko pride zrak pod lupino (za lažje lupljenje) in povremo še 30 sekund.
Jajca preložimo v vodo z ledom, da jih šokiramo, tako jih bomo lažje lupili. Pazljivo jih olupimo in jih položimo v obarvano pesino vodo, da so povsem prekrita s tekočino. Pustimo stati najmanj 3 ure. Dlje ko bomo pustili, več površine jajca bo obarvanega (jajca na fotografiji so stala v tekočini 17 ur). Nato jih vzamemo iz vode, previdno prerežemo po daljši stranici in izdolbemo rumenjake.
Posebej v skledici zmešamo rumenjake, majonezo, gorčico, kislo smetano, limonin sok ter začimbe. Z dekorativno vrečko napolnimo jajčne vdolbine in postrežemo.
Recept je bil najprej objavljen v reviji Praznična, pomlad 2022. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,90 evra, naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Sledite reviji Praznična tudi na Facebooku in Instagramu.