Recept: Tart z dimljenim lososom
Recept: Tart z dimljenim lososom
Sestavine za testo:
- 350 g pirine moke
- 160 g hladnega masla
- ščepec soli
- 100 ml vode
- 1 jajce
- 2–3 žlice nasekljanega svežega koprca ali bazilike
- 1 jajce za premaz
- sezam
Nadev
Pred pečenjem:
- 125 g zeliščnega kremnega sira
Po peki:
- 2 žlici grškega jogurta
- 1 žlica majoneze
- 1/4 žličke gorčice
- 6–8 rezin dimljenega lososa
- 1 žlica kaper
- koprc ali druga sveža zelišča za okras
- limonine rezine za okras
Testo pripravimo tako, da najprej vse sestavine grobo zmešamo v mešalniku z nastavkom za testo. Nato grobo zgneteno maso preložimo na delovno površino in gnetemo z rokami, da se izoblikuje enotno testo. Za pol ure ga položimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo s pomokanim valjarjem na papirju za peko. Z nožem porežemo robove, da nastane pravokotnik. Ostanke testa shranimo. Testo s papirjem za peko preložimo na širok in plitek pekač. Testo premažemo z zeliščnim kremnim sirom in robove zapognemo navznoter. Robove testa premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom. Iz ostankov testa lahko naredimo okrasne listke ali drugo poljubno obliko. Pečemo 20–25 minut, odvisno od željene zapečenosti.
Med peko pripravimo nadev. Grški jogurt, majonezo in gorčico dobro zmešamo z žličko. Nadev razporedimo po pečenem testu. Položimo še rezine dimljenega lososa in kapre ter na koncu okrasimo s svežimi zelišči, limono in okrasnimi pečenimi listki.
Recept je bil objavljen v reviji Praznična, poletje 2024.
Sledite Praznični tudi na Facebooku in Instagramu.