Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Recept: Slana galeta z vrtnicami iz gomoljnic

Za vas piše:
Kristina Smodila
Objava: 19. 09. 2023 / 12:51
Oznake: Praznična
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2023 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Recept: Slana galeta z vrtnicami iz gomoljnic
Praznična
Zlata jesen kliče po ustvarjanju novih okusov v kuhinji. FOTO: Kristina Smodila

Recept: Slana galeta z vrtnicami iz gomoljnic

V jesenski številki Praznične je Kristina Smodila pripravila tri atraktivne recepte za zlati jesenski čas. Tule vam poklanjamo enega izmed njih.

Sestavine:

Testo

  • 200 g moke
  • 140 g zmehčanega masla na sobni temperaturi
  • 1/4 žličke zeliščne soli
  • 3 žlice hladne vode

Nadev

  • 100 g ribanega sira
  • 1 jajce za premaz na robovih
  • zeliščna sol za posip po robovih
  • 2 sladka krompirja
  • 2 navadna krompirja
  • 2 gomolja pese
  • 6 žlic oljčnega olja
  • ščepec soli
  • mandolina
  • pekač za mafine


Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Gomoljnice olupimo in z mandolino narežemo na tanke rezine. Režemo jih po daljši stranici, vsako posebej v svojo skledo. V vsako skledico dodamo po 2 žlici oljčnega olja in ščepec soli ter z rokami premešamo in premažemo rezine.

V pekač za mafine dodamo 5 g masla v vsako vdolbinico. Pekač postavimo v pečico za 1 minuto, da se maslo raztopi.

Iz tankih rezin gomoljnic začnemo oblikovati vrtnice tako, da začnemo rezine zlagati ob robu posamezne vdolbinice za mafine. Rezine prekrivamo drugo čez drugo proti sredini, kjer se zaključi. Potrebovali bomo malo potrpežljivosti in ročnih spretnosti. Vrtnice po vrhu še premažemo z malo oljčnega olja in pečemo 20 minut na 180 stopinj.

Medtem naredimo testo za slano galeto. Moko zmešamo z maslom in hladno vodo. Začinimo s ščepcem zeliščne soli. Pregnetemo in na papirju za peko razvaljamo v krog. Na testo posujemo riban sir. Vrtnice iz gomoljnic pazljivo prestavimo na testo in jih razporedimo drugo poleg druge. Ob robu pustimo vsaj 2 cm, saj ga bomo zapognili nazaj proti vrtnicam. Rob zapognemo v obliki šestkotnika in ga premažemo z razžvrkljanim jajcem.

Pečemo prav tako na spodnji rešetki 10 min pri 180 stopinjah in nato še 10 min pri 200 °C. Prestavimo višje, na srednjo rešetko, pokrijemo z alu folijo, da nam robovi gomoljičnih vrtnic ne počrnijo preveč, in pečemo še nadaljnjih 10–15 min, da je rob zlato zapečen.


Kupi v trgovini

Praznična
23,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh