Recept sestre Nikoline za krofe
Recept sestre Nikoline za krofe
Krofi
1 kg moke
1 pecilni prašek
1 žlička soli
2 žlici sladkorja
1 vanilijev sladkor
3–4 rumenjaki
3 žlice ruma
1 žličke naribane bio
limonine lupine
4 dag kvasa
5 dag raztopljene margarine
6–7 dl toplega mleka
marelična marmelada
za nadev
olje ali olje in mast
za cvrenje
sladkor v prahu za posipanje
Moko s pecilnim praškom presejemo v skledo in solimo. Kvas z žličko sladkorja raztopimo v treh žlicah mlačnega mleka. Posebej v skledi spenimo: rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor; prilijemo rum in dodamo naribano limonino lupino ter zalijemo s 4 dl toplega mleka. Mešanico zlijemo v moko, med mešanjem z roko dodamo še vzhajan kvas in mleko, da napravimo srednje mehko testo. Potem prilijemo margarino in testo dobro gnetemo 20-30 minut. Obdelano testo naj pokrito vzhaja do eno uro in pol. Vzhajano damo na pomokan prt, ga z valjarjem potolčemo in enakomerno razvaljamo za pol prsta na debelo. Polovico testa zaznamujemo z modelom, nadevamo z marmelado ter pokrijemo s kolobarji druge polovice testa. Robove okrog krofa stisnemo in izkrožimo krof. Krofe polagamo na pokrito desko dva prsta narazen. Pokrijemo jih in pustimo vzhajati pol ure. Nato krofe obrnemo in pustimo vzhajati še pol ure. Za cvrenje pripravimo bodisi olje bodisi mešanico olja in masti (kar je najbolje). Ko se maščoba segreje, polagamo vanjo vzhajane krofe, tako da je zgornja stran v olju. V kozici naj ne bodo na tesno. Prvo stran cvremo pokrito, drugo odkrito. Ko spodnja stran zarumeni, jih previdno obrnemo. Ocvrte pobiramo s penovko na cedilo ali mrežo, da se odtečejo. Krofe potresemo s sladkorjem, predno jih ponudimo. Če imajo krofi luknje ali če se med cvrenjem sami obračajo, so premalo vzhajani.
Nasvet: za krofe izberemo najboljšo – suho moko (mehko in ostro). Vse sestavine naj bodo tople. Ogrete naj bodo tudi deske, kuhinjske krpe in prostor, kjer krofi vzhajajo. Da bodo krofi lahki, naj bo testo nekoliko mehkejše kakor navadno kvašeno. Kvašenemu testu, ki ga bomo cvrli, dodamo tudi pecilni prašek.