Kako pripravimo opresnike, kakršne je jedel tudi Jezus pri zadnji večerji? [RECEPT]
Kako pripravimo opresnike, kakršne je jedel tudi Jezus pri zadnji večerji? [RECEPT]
Judje so za pashalno večerjo jedli nekvašen kruh ali opresnike: ta jih je spominjal na naglico, v kateri so morali zapustiti Egipt, in pri pripravi prazničnih jedi ni bilo časa za vzhajanje kruha. Opresniki so jih spominjali tudi na prvi kruh iz novega žita, ki so ga spekli Izraelci po prihodu v Kanaan, obljubljeno deželo.
Zakaj si ne bi za letošnjo veliko noč sami pripravili nekvašenega kruha?
Ker na veliki petek velja strogi post, se mnogi verniki odločijo ta dan preživeti ob kruhu in vodi. Zakaj si ne bi tokrat sami pripravili nekvašenega kruha?
Kako pripravimo opresnike?
Nekvašen kruh je najpreprostejša oblika kruha in lahko ga pripravimo iz treh osnovnih sestavin: moke, vode in soli. Priporočljivo je dodati tudi malce olja. Preprost ploščat kruh so nekdaj pekli na odprtem ognju ali pa na vročih kamnih ali ploščah. Nekvašen kruh je še danes osnovno živilo v prehrani številnih azijskih in afriških dežel ter na Bližnjem vzhodu.
Potrebujemo:
- 1 kg moke
- 1,6 l vode
- sol (po občutku)
- žlička oljčnega olja
Priprava:
Moko presejemo, dodamo sol in naredimo vdolbino. Vanjo počasi vlivamo hladno vodo. Zelo hitro zamesimo testo. Razdelimo ga na več kroglic, ki jih na tanko razvaljamo na pomokani površini.
Razvaljane kroglice razporedimo po pekaču, ki ga prekrijemo s papirjem za peko ali silikonsko podlogo. Kruhke prebodemo z vilico in jih premažemo z oljčnim oljem.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in kruhke pečemo od 10 do 15 minut, dokler površina zlato ne porjavi.