Recept
Recept
Pečena jabolka s sladoledom
Pečico prižgemo na 180 ºC. Jabolka operemo, jim odrežemo zgornji del (»kapico«), izrežemo peščišče (del pri muhi odrežemo in ga bomo uporabili, da zamašimo spodnji del jabolka).
Na vodni kopeli raztopimo 50 g masla, dodamo med. Ko se ogreje, primešamo še mlete orehe. Premešamo, da dobimo gladko zmes.
Spodnji del luknje pri jabolkih zamašimo z »zamaškom«, nato jabolka napolnimo z orehovo mešanico, pokrijemo z odrezanim zgornjim delom jabolka, jih zložimo v pekač, podlijemo z 1 dl belega vina in pečemo pri 180 ºC približno 30 minut.
Pečena jabolka položimo na krožnike in priložimo kepico sladoleda. Obložimo z nekaj orehovimi jedrci in postrežemo.
Jabolka lahko potresemo tudi s sladkorjem v prahu.