Recept
Recept
Rižota s hobotnico
Hobotnico očisti tako, da z eno roko primeš glavo z lovkami, z drugo vrečico in potegneš. Drobovina se drži glave. Odstrani drobovino, usta in glavo, prereži, da odstraniš črnino in prozorni hrustanec. Odstrani oči, na sredi glave pod lovkami je zob (usta), tega izreži. Drobovino zavrzi. Spodnji del je vrečica, to temeljito izperi. Hobotnico do mehkega skuhaj v osoljenem kropu. Vodo prihrani. Odstrani povrhnjico. Ohlajeno nareži na manjše kose. Eno lovko pa pusti za okras. Olje segrej, dodaj čebulo, por in praži, da uvene. Dodaj na majhne kocke narezan korenček, prilij malo vode in duši, da se korenček zmehča. Potem stresi zraven riž, nekaj časa ga mešaj, da postekleni. Prilij prihranjeno vodo in vino, osoli, primešaj maslo in kuhaj 25 do 30 minut. Občasno premešaj in proti koncu dodaj hobotnico. Okrasi z lovko.