Recept
Recept
Krompirjeva juha
Za to znano slovensko jed vso zelenjavo očistimo, narežemo na večje kose in v loncu na maslu na hitro popražimo.
Prilijemo toliko vode, da prekrije zelenjavo, solimo in pokrito kuhamo do mehkega, približno 20 minut. Zatem zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom v redek pire. Zdaj prilijemo toplo mleko, premešamo, začinimo s koprom, poprom, po potrebi razredčimo z vodo.
Pečen krompir kot pahljača
Krompirje umijemo, nato po enega naenkrat postavimo med ročaja dveh kuhalnic ali lopatic z ravnim ročajem, da se ne kotali, in potem precej na gosto zarežemo v krompir do ročajev, ne da bi zarezali do dna.
Maslo raztopimo, pomešamo z oljem, sesekljanim česnom, šetrajem in s to mešanico polijemo po krompirju v pekaču. Pečemo pol ure pri 200 stopinjah, nato v naslednje pol ure peke večkrat prelijemo izcejeno maščobo po krompirju, da postane res slasten in hrustljavo zapečen. Tik pred koncem peke lahko dodamo tudi koščke...