Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rebulovo izročilo bo navdihovalo tudi letošnjo Drago

Za vas piše:
J. P.
Objava: 16. 07. 2024 / 06:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2024 / 14:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rebulovo izročilo bo navdihovalo tudi letošnjo Drago
Pomemben navdihovalec in protagonist Drage je bil dolga desetletja ravno Alojz Rebula. FOTO: Ivo Žajdela

Rebulovo izročilo bo navdihovalo tudi letošnjo Drago

Letošnje leto je tudi v znamenju 100. obletnice rojstva akademika, pisatelja, profesorja, zavednega Slovenca in vrsto let tudi pisca priljubljene Družinine rubrike Credo, Alojza Rebule (1924–2018).

TUKAJ smo že poročali, da bo v nedeljo, 21. julija 2024, ko bo minilo natanko 100 let od njegovega rojstva, vrhunec niza spominskih dogodkov V Rebulovem vetru s slovesnim odkritjem spominske plošče na rojstni domačiji Alojza Rebule. Nosilka dogodka bo Slovenska prosveta, ki bo duh velikega rojaka ponesla tudi na tradicionalne Študijske dneve Draga 2024 v parku Finžgarjevega doma na Opčinah, ki se bodo ob prelomu iz avgusta v september vsebinsko navdihovali ravno po Rebulovem umetniškem in duhovnem izročilu.

Vera v smiselnost odprtega in kritičnega razmišljanja

»In vendar – sejati je treba. Sejati iz sejalskega imperativa, tudi če je pod cementom še devet drugih cementnih plasti. V egipčanskih grobnicah so po tisočletjih našli pšenična zrna, ki so še imela v sebi klico plodnosti.«. S temi besedami, zapisanimi v dnevnik septembra 1969, se je Rebula odzval na lastno spraševanje, ali ne bo »žareče predavanje« Borisa Pahorja v takratni Dragi padli na jalov cement. Vera v smiselnost odprtega in kritičnega razmišljanja je v njem vseskozi prevladovala, kljub preizkušnjam in razočaranjem v času največje nekomunikativnosti med Slovenci, so zapisali v Slovenski prosveti.

Teme, ki so bile Rebuli posebno pri srcu

In nadaljevali, da to sodi v temeljno poslanstvo Drage, katere pomemben navdihovalec in protagonist je bil dolga desetletja ravno Rebula. Zato se je Društvo slovenskih izobražencev odločilo, da letošnje že 59. študijske dneve (od 30. avgusta do 1. septembra 2024) uvrsti v niz prireditev V Rebulovem vetru, ki jih Slovenska prosveta posveča tržaškemu pisatelju in mislecu ob 100. obletnici rojstva. Letos bodo tako obravnavali teme, ki so bile Rebuli posebno pri srcu – vlogo klasične izobrazbe v dobi umetne inteligence, evropsko demokracijo pod vprašajem, umetnost in vero, narodne povezave med matično, zamejsko in zdomsko Slovenijo.

Draga še ni izčrpala svojega poslanstva

»Draga mladih bo s tega vidika stvar zase, saj se bo osredotočila na vprašanje energetike prihodnosti. Mlade pač zlasti zanima trajnostni razvoj in imajo pravico postavljati na dnevni red, kar jih resnično žuli. Zgodovina je že pokazala, da je vera pobudnikov Drage v odprto in kritično razpravljanje plodna, saj so s takšnim pristopom prispevali celo k demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije. Toda odprto in svobodno soočenje je treba širiti med Slovenci tudi danes, saj besede, ki si jih med seboj namenjamo, še vedno prevečkrat padajo na jalov cement, in to na škodo vseh. Prav zato Draga še ni izčrpala svojega poslanstva in ga resnici na ljubo težko kdaj bo,« poudarjajo v Slovenski prosveti.

Program letošnje Drage

Program 59. Študijskih dnevov Draga 2024 bo v petek, 30. avgusta, ob 16.30 odprla razprava Vergilij versus ChatGPT o vlogi klasične izobrazbe v dobi umetne inteligence z Markom Marinčičem, Tino Paljk in Ernestom Ženkom. Dan pozneje bodo ob 10. uri na Dragi mladih 2024 na temo E-Draga – Energetika prihodnosti spregovorili Ana Oberlintner, Matjaž Valant in Tomaž Žagar. Ob 16.30 bo predavanje dr. Petra Jambreka EU in kriza demokracije, ob 19. uri pa projekcija dokumentarnega filma Epifanija zemlje in duha – Alojz Rebula v zanosu besede in šepetanju vere po scenariju Igorja Škamperleta in v režiji Marije Brecelj.

Tri Slovenije – ena domovina?

Zadnji dan letošnje Drage v nedeljo, 1. septembra 2024, pa bo ob 9. uri odprla sveta maša, ki jo bo daroval klaretinec p. dr. Branko Cestnik, ki bo imel po njej, ob 10.30 v Parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu še predavanje na temo Umetnost in vera. V popoldanskem delu bodo najprej ob 15.30 slovesno izročili 13. Peterlinovo nagrado, takoj za tem, ob 16. uri, pa bodo lahko udeleženci prisluhnili še okrogli mizi Tri Slovenije – ena domovina? o narodnih povezavah med matico, zamejstvom in zdomstvom. Sodelovali bodo Ignacija Fridl Jarc, Devan Jagodic in Mariana Poznič.

Trije zvesti so se poslovili v zadnjem letu

Kot pojasnjujejo prireditelji, bo neposredni prenos študijskih dnevov TUKAJ in na YouTube kanalu TUKAJ. Obenem pa se hvaležno spominjajo tudi treh sooblikovalcev in dolgoletnih zvestih obiskovalcev Drage, ki so se poslovili v zadnjem letu: 15. septembra lani v 78. letu starosti šolnica, pisateljica in režiserka Lučka Peterlin Susič (hči ustanovitelja Drage Jožeta Peterlina), 5. januarja letos v 89. letu kulturni delavec Ivan Bužečan, 15. aprila 2024 pa v 85. letu še šolnik in zgodovinar Samo Pahor, borec za pravice Slovencev v Italiji.

Kupi v trgovini

CREDO
Proza
22,40€
Nalaganje
Nazaj na vrh