Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rdeča luč portugalskega sodišča za evtanazijo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 03. 2021 / 06:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2021 / 16:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rdeča luč portugalskega sodišča za evtanazijo

Rdeča luč portugalskega sodišča za evtanazijo

Pravila glede evtanazije morajo biti jasna, natančna in nadzorovana.

V preteklosti so na Portugalskem že potekali protesti proti evtanaziji. FOTO: Reuters



Portugalsko ustavno sodišče je s 7 glasovi za in 5 proti zavrnilo legalizacijo evtanazije oziroma januarja v parlamentu sprejet zakon o medicinski pomoči pri umiranju, saj – kot je zapisano v pojasnilu – pogoji za to niso bili dovolj natančno zapisani.

V svoji odločitvi je ustavno sodišče neizpodbitno navedlo, da »morajo biti pravila o tem, kdaj je evtanazija dovoljena, jasna, natančna in nadzorovana«. Zakon se s tem vrača v parlament, ki lahko z dopolnitvami zagotovi izpolnjevanje pogojev, kot je odločilo sodišče.



Preden je predsednik Marcelo Rebelo de Sousa pred dokončnim podpisom zakon dal v presojo ustavnemu sodišču, je januarja predlog podprlo 136 poslancev, 78 jih je bilo proti, štirje pa so bili vzdržani, je poročala STA.

Zakonu, ki omogoča odraslim dostop do medicinske pomoči pri samomoru v primeru izjemnega trpljenja ali neozdravljive bolezni, pri čemer bodo morali zdravniki in psihiatri potrditi, ali je bolnik sposoben brez slehernega dvoma sprejeti svobodno odločitev, je močno nasprotovala Katoliška cerkev, ki se je zavzemala za referendum o tem vprašanju.

Evtanazija je že legalizirana v državah Beneluksa, nekatere druge države pa neozdravljivo bolnim omogočajo zavrnitev zdravljenja, je še poročala STA.

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh