Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razvozlana skrivnost pokopa

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 10. 07. 2024 / 08:25
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2024 / 10:11
Razvozlana skrivnost pokopa
Sorodniki lani za pokopališkim zidom v Šentvidu najdenih leta 1945 ubitih Vinka Tavčarja in Janeza Vrečka: Miran in Bojan Tavčar ter Ivo Piry. FOTO: Knjiga poročilo 6

Razvozlana skrivnost pokopa

Kako je Ivo Branimir Piry lani odkril, kje v Šentvidu nad Ljubljano so komunisti leta 1945 zakopali njegovega strica Janeza Vrečka.

Na predstavitvi šeste knjige Poročila vladne komisije za grobišča, ki nosi naslov 3.450 umorjenih. Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico, je njen urednik dr. Jože Dežman k besedi povabil tudi Iva Piryja, da je povedal, kako so lani odkrili »grob« njegovega strica Janeza Vrečka. Njegova pripoved je objavljena tudi v knjigi in je nadvse napeta, sočutna in poučna. Gre seveda za Antigonino zgodbo. Zato smo gospoda Piryja prosili, da jo predstavimo tudi širšemu bralstvu. Morda bo komu pokazala pot, kako rešiti podobno »uganko« za njegovim »izginulim« sorodnikom.

Minilo je sto let od rojstva vašega pokojnega strica Janeza Vrečka (Vreček), ki je umrl po koncu druge svetovne vojne, julija 1945, star 21 let. Kako ste izvedeli zanj?

Njegova smrt je bila ena tistih nesmiselnih dogodkov, ki so za vedno zaznamovali življenja tisočev slovenskih družin, ki so se kljub končani vojni soočile z izgubo njim dragih družinskih članov. Boleča izguba je pred...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh