Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava zbirke Antona Vindišarja

Za vas piše:
STA
Objava: 26. 08. 2016 / 07:49
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava zbirke Antona Vindišarja

V Kostanjevici na Krki se nocoj odpira razstava donacije duhovnika Antona Vindišarja.

France Godec: Žanjice, olje, lesonit; France Kralj: Marija z Jezusom, patiniran mavec

V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo danes zvečer ob 19. uri odprli razstavo umetnin, ki so jih tej ustanovi podarili dediči predlani umrlega župnika Antona Vindišarja. Ta je v Kostanjevici na Krki služboval med letoma 1964 in 1971, podarjena zbirka pa obsega 50 likovnih umetnin s pretežno sakralno motiviko.

Med deli, ki jih je galerija v dar dobila lani, je tudi več upodobitev Kostanjevice na Krki. Kot so sporočili iz kostanjeviške galerije, med najvrednejše umetnine iz Vindišarjeve zapuščine sodijo dela, ki se avtorsko navezujejo na zbirke, ki jih hranijo v galeriji. Izpostavili so kip Marije z Jezusom Franceta Kralja in dela Toneta Kralja.

Rudi Simčič: Farovž v Kostanjevici na Krki, olje, platno
Nekaj podarjenih del so uvrstili v prenovljeno zbirko Gorjupove galerije v kostanjeviški Osnovni šoli Jožeta Gorjupa, v pogodbi, ki so jo podpisali z dediči, pa so se zavezali, da bodo vso donacijo z ustreznim spremnim katalogom predstavili javnosti.

Vindišar je bil velik ljubitelj in zbiralec umetniških del, predmetov in knjig, povezanih predvsem s sakralno tematiko. V njegovi zbirki je več kot sto različnih predmetov. Zbrane umetnine so bile izraz prijateljske naklonjenosti umetnikov, prijateljev in znancev, sicer pa svoje zbirke ni sestavljal po strokovnih vzgibih in poznavalskih merilih.

Tone Kralj: Pustite male k meni, olje, platno; Tone Kralj: Vstajenje, litografija, papir
Avtorje podarjenih del je mogoče povezati s tistimi, ki jih je spoznal v Kostanjevici na Krki, mednje pa so sodili umetniki Tomaž Kvas, Stane Kregar, Rafaela Potokar, Rudi Simčič, France Gorše, Lojze Perko, France Godec, pleterski pater Wolfgang Kogler in kiparja Stane Jarm ter Peter Jovanovič, medtem ko so slike Vladimirja Lamuta in zagrebškega avtodidakta Zvonimirja Mušića starejšega datuma.

Ko je iz Kostanjevice na Krki odšel v Križe pri Tržiču, je stike z nekaterimi umetniki ohranil, hkrati jih je navezal z mlajšimi, kot je Katarina Zaplotnik. V Sv. Lenartu pa je prijateljeval z Majo Šubic in ruskima umetnikoma, zakoncema Mašo in Nikolajem Mašukovom.

Župnik Anton Vindišar, po rodu Ljubljančan, je mašniško posvečenje prejel leta 1955. Eno leto je bil duhovniški pomočnik v Kranju, med letoma 1957 in 1960 je kot kaplan služboval v Semiču in nato bil župnik v Begunjah na Notranjskem. Po Kostanjevici na Krki je služboval še v Križah pri Tržiču in v Sv. Lenartu nad Lušo. Tam je predlani umrl.

Več o razstavi boste lahko prebrali v novi tiskani številki Družine (letnik 65, št. 36).

Foto: Tomaž Grdin

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh