Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava o Oznanjenju Filippina Lippija

Za vas piše:
STA
Objava: 15. 06. 2015 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava o Oznanjenju Filippina Lippija

V San Gimignanu so v Pinakoteki na ogled postavili razstavo, posvečeno Lippijevemu Oznanjenju.

V San Gimignanu so v Pinakoteki na ogled postavili razstavo, posvečeno delu Oznanjenje italijanskega renesančnega slikarja Filippina Lippija. Umetnik je to svetopisemsko tematiko naslikal na dveh tondih - slikah krožnega formata. Na prvem je upodobil nadangela Gabrijela, ki Mariji sporoči novico, da bo rodila sina Jezusa, na drugem Marijo.

Sliki so za Palazzo Comunale v San Gimignanu leta 1482 naročili vodje politične stranke gvelfov. Postavitev pa po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa vključuje še umetnikove risbe, ki so si jih za to priložnost izposodili v galeriji Uffizi v Firencah. Na ogled bo do 2. novembra.

Filippino Lippi (1457-1504) se je rodil v Pratu v tedanji florentinski republiki kot sin slikarja fra Filippa Lippija. Učil se je pri očetu in Sandru Botticelliju. Bil je zgodnjerenesančni slikar, najprej pod vplivom Botticellija, vendar v delih manj eleganten. Pozneje je razvil svoj slog s poudarjeno risbo in okrasnimi elementi. Ustvarjal je oljne slike, pogosto v krožnem formatu, in freske.

Njegova glavna dela so: slike Tobijevo potovanje (1480-85), Videnje sv. Bernarda v cerkvi di Badia v Firencah (okoli 1486), Poklon kraljev, Sveta družina in stenske slikarije v rimski cerkvi Santa Maria sopra Minerva, slike v kapeli Strozzi v Firencah (1502) ter freska Žrtvovanje Laokona v villi Lorenza de Medici v Poggiu a Caiano (1491). Vplival je na florentinsko manieristično slikarstvo.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh