Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava Karitas o podnebnih spremembah v Državnem zboru

Za vas piše:
D. O. / SŠK
Objava: 17. 12. 2012 / 10:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava Karitas o podnebnih spremembah v Državnem zboru

V Državnem zboru je na ogled razstava fotografij z naslovom Živi preprosto in solidarno – v smeri podnebne pravičnosti. Govori o tem, kako podnebne spremembe vplivajo na revnejše prebivalce držav v razvoju in na povečanje revščine.

Na Slovenski karitas v tem mesecu končujejo z izvedbo triletnega mednarodnega projekta ozaveščanja in izobraževanja za razvoj z naslovom V smeri podnebne pravičnosti v državah v razvoju s poudarkom na podsaharski Afriki, sofinanciranega s strani Evropske unije in Ministrstva za zunanje zadeve RS. Projekt je potekal v sodelovanju s Karitas na Slovaškem.

V okviru projekta so se odvijale različne aktivnosti – ustvarjalne, literarne in interaktivne delavnice ozaveščanja o problematiki po slovenskih šolah, na katerih je sodelovalo več deset tisoč otrok iz 186 vrtcev, učencev iz 343 osnovnih šol ter dijakov iz 54 slovenskih srednjih šol, ki so s pomočjo 1.500 mentorjev ustvarjali različne izdelke v solidarnosti do sovrstnikov v Afriki.

Organizirali so tudi dobrodelne teke, ki so se odvijali po več kot 200 osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji in več kot desetih na Slovaškem. Z vsemi skupaj pretečenimi kilometri na različnih tekih v znamenje solidarnosti do žrtev podnebnih sprememb v Afriki je bilo pretečenih 84.954,33 km in tako so v dveh letih zgradili kar dva Kroga solidarnosti okoli planeta Zemlje (obseg ekvatorja je 40.075 km).

Razstava o podnebnih spremembah

V okviru projekta so pripravili izobraževalno fotografsko razstavo z naslovom Živi preprosto in solidarno – v smeri podnebne pravičnosti, ki je od decembra 2010 potovala po različnih slovenskih mestih. V vsakem kraju so pripravili dogodek, na katerem so s kulturnim programom z aktualizacijo problematike sodelovali učenci in dijaki.

Razstava na 36 fotografijah ob podpornem besedilu spregovori o tem, kaj so podnebne spremembe, kaj jih povzroča, predvsem pa, kako podnebne spremembe vplivajo na revnejše prebivalce držav v razvoju in na povečanje revščine, predvsem v Afriki (gre za dodatno pomanjkanje pitne vode, pomanjkanje hrane, širijo se bolezni, stopnjujejo migracije …). Razvite države so tiste, ki s svojim načinom življenja največ prispevajo k tovrstnim spremembam. Razstava predstavlja tudi razvojne cilje tisočletja ter predloge, kaj bi za blaženje in prilagoditev na posledice morale storiti vlade razvitih držav in kaj kot posamezniki lahko storimo v smislu globalne solidarnosti.

Na Slovenski karitas pravijo, da je solidarnost tista, ki bo pomagala reševati to problematiko. Začne se pa pri naših vsakdanjih dejanjih, s katerimi lahko vplivamo na prebivalce na drugem koncu sveta, česar se premalokrat zavedamo.

Razstava je v preddverju velike dvorane državnega zbora na ogled vsak dan med 9. in 15. uro od petka, 14. decembra, do četrtka, 20. decembra.


Foto: Slovenska karitas

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh