Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava del Katje Bednařik Sudec na Družini [FOTO]

Objava: 29. 05. 2024 / 12:52
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2024 / 16:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava del Katje Bednařik Sudec na Družini [FOTO]
Slikarka Katja Bednařik Sudec. FOTO: Tatjana Splichal

Razstava del Katje Bednařik Sudec na Družini [FOTO]

V Galeriji Družina so v sredo, 28. maja, odprli razstavo del akademske slikarke Katje Bednařik Sudec z naslovom »Ko globina zadoni«. V svet njene samosvoje ustvarjalnosti nas je s plesno kresno pesmijo Matija Majarja – Ziljskega uvedla Ljoba Jenče.

Nagovorljivo in intimno

O svojstvenem likovnem jeziku likovne ustvarjalke je spregovorila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Dela umetnice, ki je na likovnem prizorišču prisotna že skoraj dve desetletji, je označila za izrazito nagovorljiva in intimna hkrati. Dejala je, da v potovanju med vidnim in nevidnim izpostavljajo bistvo umetnosti. Že ob prvem stiku z umetničinimi deli je očitna njena zavezanost življenju. Sprejema ga tudi v njegovih otožnih in žalostnih trenutkih, vendar na njenih delih zmagujeta svetloba in likovni optimizem njenih emotivnih in duhovnih stanj.

Umetnica z likovno kritičarko Anamarijo Stibilj Šajn. FOTO: Tatjana Splichal

Izrazito samosvoja likovna pot

Stibilj Šajnova opaža, da slikarkina intimna ikonografija, ki ubira izrazito samosvojo likovno pot, s časom dobiva nova poglavja. Rdečo nit njenega ustvarjanja pa predstavlja napetost med prihajanjem, rojstvom in odhajanjem. V njenih delih je močno prisotno zavedanje njene intimne vloge, pomena vloge družine, ohranjanja stika s preteklostjo in predniki, ki ostajajo duhovno prisotni.

FOTO: Tatjana Splichal

Zven globin

Vključevanje konvencionalnih in nekonvencionalnih likovnih izrazil je podrejeno slikarkini intospekciji – v delih od intimnih do galerijskih formatov je vselej prisoten dotik duhovnega pogleda, ki omogoča potovanje od tod v globino. Z izvirnimi tehnikami (uporabo epoksi smole, tankih prosojnih tkanin) ustvarja izmuzljive optične učinke, ki omogočajo, da spreminjajoče se avtoričine osebne zgodbe pogojuje tudi gledalčev pogled. Ključen element njenega podobotvorja sta tudi avtorska fotografija ter risba, to intimno in elementarno likovno sredstvo, ki s sledjo roke misel pretvarja v dejanje, je Hegla povzela likovna kritičarka.

FOTO: Tatjana Splichal

Vitalizem, ki preglasi temó

V svojem premišljenem in osmišljenem komponiranju s podobami ženske, otroka, angelov, cvetja govori o vitalizmu, lepoti, ženskosti, ki preglasi temó. Že s svojimi pristopi se umetnica poklanja dediščini in koreninam, ki se jih globoko zaveda. Iz široke palete klasičnih in samosvojih izraznih možnosti ustvarja skladen konglomerat, odsev nje same, je zaključila Stibilj Šajnova.

Manica Ferenc (Družina), slikarka Katja Bednařik Sudec, likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in umetnica Ljoba Jenče. FOTO: Tatjana Splichal

Celosten dogodek je s svojimi izjemnimi interpretacijami ljudskih pesmi sooblikovala Ljoba Jenče, sledilo je prijetno druženje ob tematsko skladnih dobrotah iz narave. Razstavo avtoričinih umetnin v različnih tehnikah si v prostorih Galerije Družina lahko ogledate do 28. junija. 

Še nekaj fotografij z odprtja razstave si lahko ogledate v fotogaleriji.

 



Nalaganje
Nazaj na vrh