Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razprava o zlorabah na Irskem vpliva tudi na politiko

Objava: 15. 06. 2009 / 11:48
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razprava o zlorabah na Irskem vpliva tudi na politiko

Ostra kritika na ministrstvo za šolstvo

Z ostro kritiko ministrstvu za šolstvo se je zaključila dvodnevna izredna seja parlamenta v Dublinu na Irskem, na kateri so irski parlamentarci razpravljali o t.i. ‘Ryanovem poročilu’ o primerih zlorab v cerkvenih vzgojnih ustanovah. Kot so poročali v irskih medijih, naj bi poslanec irskih krščanskih demokratov Phil Hogan nekdanjemu ministru za šolstvo Michaelu Woodsu očital, da je njegovo ministrstvo primere zlorab v cerkvenih ustanovah le ‘pasivno opazovalo’.

Phil Hogan naj bi že leta 2002 ministra prosil za preiskavo vodstva t.i. ‘industrijskih šol’. Namesto da bi prošnji ustregel, ga je minister prosil za dodatne podrobnosti in dokaze. Uradniki na ministrstvu, ki so izrazili skrb glede zlorab v cerkvenih ustanovah, so bili hitro označeni kot ‘opravljivci’.

Trenutni minister za šolstvo, Batt O’Keeffe, je ‘popravil napako svojega ministrstva’ v tem primeru. Zaradi brezbrižnosti so bili namreč ti otroci prepuščeni na milost in nemilost svojih varuhov. Kljub temu na ministrstvu svoje krivde ne priznavajo.

Nekdanji šolski minister tudi zagovarja sporazum med katoliškimi redovi in vlado iz leta 2002, ki iz cerkvenega denarja za odškodnine predvideva največ 128 milijonov evrov. Ostale stroške naj bi poravnala država. Po Woodsovih besedah država želi izraziti svojo radodarnost do žrtev, vsako drugo dogovarjanje pa bi dodelitev odškodnin nepotrebno podaljšalo, s čimer bi se podaljšalo trpljenje prizadetih.

Kritiki se pritožujejo, da je sporazum zgolj ‘prijateljska usluga Cerkvi’, saj naj bi bila celotna vsota za odškodnine ocenjena na milijardo evrov. Vlada je 18 v zlorabe vpletenih redov ponovno pozvala, naj prostovoljno prispevajo v odškodninski sklad.

Maja objavljeno ‘Ryanovo poročilo’ je pokazalo,da je bilo med 1930 in 2002 v cerkvenih ustanovah na Irskem preko 2000 otrok pretepenih, telesno in spolno zlorabljenih

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh