Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razprava o splavu na Severnem Irskem se nadaljuje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 02. 2015 / 07:38
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razprava o splavu na Severnem Irskem se nadaljuje

Pritiski za legalizacijo splava po posilstvu, incestu in nepravilnostih v razvoju zarodka.

Komisija za zaščito človekovih pravic na Severnem Irskem je izrekla zahtevo, naj vrhovno sodišče v Belfastu pripravi predelavo zakonodaje o splavu. Po navedbah britanske medijske hiše BBC si komisija želi legalizacijo splava v primeru posilstva, incesta in »resnih nepravilnostih« v razvoju zarodka.



Za razliko od drugih delov Velike Britanije je prekinitev nosečnosti na Severnem Irskem trenutno dovoljena le v primeru, če je ogroženo življenje ali zdravje matere. Po navedbah BBC zato vsako leto najmanj tisoč žensk s Severne Irske potuje v Veliko Britanijo in tam opravi splav.

Severnoirsko ministrstvo za pravosodje trenutno preverja možne spremembe zakonodaje o splavu. Po osnutku ministrstva naj bi bil po novem dovoljen tudi splav zarodkov z morebitnimi nepravilnostmi, ki bi ogrožale življenje otroka.

Nadškof v Armaghu, Eamon Martin, je vladi na Severnem Irskem sredi letošnjega januarja očital, da ne upošteva argumentov za zaščito življenja. Osnutek, ki ga je predstavil minister za pravosodje David Ford, »povsem nedolžnim in neozdravljivo bolnim otrokom v maternici odvzema njihovo neodtujljivo pravico do življenja«, je irski časnik Irish Independent navedel besede predsednika Irske škofovske konference.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh