Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razočaranje nad izidom podnebne konference v Madridu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 12. 2019 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2019 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razočaranje nad izidom podnebne konference v Madridu

Papež Frančišek »zaman pozival k okrepljenim prizadevanjem«.

Človekoljubne organizacije so se z razočaranjem odzvale na sklep podnebne konference Združenih narodov v Madridu. Papež Frančišek je pogajalce pozval k »okrepljenim prizadevanjem« - toda zaman, kot gre sklepati z minimalnega dogovora, sklenjenega v Madridu.

»Velike gospodarske sile so se lahko zedinile le glede zelo nejasnega poziva v sklepnem dokumentu, ki določa, naj bodo leta 2020 predstavljeni občutno izboljšani narodni podnebni načrti,« je kritična mednarodna človekoljubna organizacija »Care«. »Kako glasno bo treba še protestirati, koliko svaril bo morala še izreči znanost, koliko mladih bo moralo še izraziti svoje povsem stvarne strahove za prihodnost, da pri velikih gospodarskih silah ne bodo več naleteli na gluha ušesa?«

Vsaj Evropska zveza pa je svetu vendarle poslala pozitivno znamenje: »V nasprotju z državami, ki onemogočajo spremembe, recimo ZDA, Avstralija, Brazilija in Saudova Arabija, je Evropska zveza z zelenim dogovorom dala pozitivno znamenje. Temu mora prihodnje leto pod nemškim predsedovanjem Evropski zvezi slediti zvišanje podnebnih ciljev za 2030.«

Da se industrijske države, predvsem ZDA, izogibajo odgovornosti pri nujno potrebni podpori za odpravljanje podnebne škode v revnejših državah in dopuščajo le minimalne spremembe, je v luči vedno težjih podnebnih posledic skrajno krivično, menijo predstavniki človekoljubne organizacije »Care«.

V prihodnosti po svetu novi spori zaradi posledic podnebnih sprememb

»Zdi se, da v glavah delegacij industrijskih narodov ni primerne zavesti o obsegu podnebne krize, ki so jo povzročili sami in jo še vedno povzročajo,« pa je kritična evangeličanska človekoljubna organizacija »Kruh za ves svet«. »Skrajno neodgovorno, sebično in kratkovidno je,« da revnim državam odrekajo finančno pomoč za odpravo podnebne škode. To bo po njihovem mnenju v prihodnosti privedlo do novih sporov po vsem svetu.

Kljub približno 40-urnemu podaljšanju konference so se pogajalske delegacije skoraj 200 držav včeraj zedinile le glede enega poziva, in sicer, da naj si posamezne države zastavijo višje podnebne cilje. O pravilniku, ki bi urejal izpuste toplogrednih plinov na mednarodni ravni, dogovor ni bil sklenjen. Naslednji podnebni vrh je predviden šele konec leta 2020 v škotskem Glasgowu.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh