Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razmisleki Metke Klevišar

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 26. 05. 2021 / 10:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2021 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razmisleki Metke Klevišar

Razmisleki Metke Klevišar

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo razmislekov Metke Klevišar ter dve knjigi Anselma Grüna: Duhovna lekarna in Od sebe k tebi.

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo razmislekov Metke Klevišar ter dve knjigi Anselma Grüna: Duhovna lekarna in Od sebe k tebi.




Razmisleki Metke Klevišar, ki razsvetljujejo dušo

Metka Klevišar, upokojena zdravnica in publicistka, svoja pronicljiva razmišljanja o medčloveških odnosih, življenju in minevanju že dolga leta objavlja v knjigah in periodičnem tisku. S svojimi pronicljivimi razmišljanji o medčloveških odnosih, življenju in minevanju že dolga leta navdihuje.

Tik pred pandemijo novega koronavirusa je svoje kratke zapise začela objavljati tudi na družbenem omrežju. Svoj prvi zapis je na Facebooku objavila septembra 2019. Krog njenih bralcev in sledilcev se je hitro razširil, njene objave so dosegle velik odmev.

Številni komentarji in drugi odzivi pogosto vodijo v živahno spletno razpravo, ki avtorico navdihuje za raziskovanje novih tem in stališč.

V digitalnem vesolju svetovnega spleta pa noben človek ni otok in tudi na družbenih omrežjih nihče ni osamljen planet. Ob zapisih Metke Klevišar se naši vzporedni svetovi dotikajo. Utrinki pa v ritmu letnih časov razsvetljujejo dušo, pomirjajo, zdravijo in tolažijo.


Izbor 160 zapisov iz prelistane knjige obrazov

Utrinki zdaj tudi v knjigi Utrinki vzporednih svetov (Celjska Mohorjeva družba) v ritmu letnih časov razsvetljujejo dušo, pomirjajo, zdravijo in tolažijo. Izbor 160 zapisov iz prelistane knjige obrazov sledi ritmu časov in življenjskih okoliščin, v katerih se prej ali slej znajdemo vsi.

Poletje je v znamenju zapisov ali razpoloženj, ko imamo ves svet v dlaneh. Tudi v aktivni dobi, ko lovimo ravnotežje med družino in kariero, se je tu in tam namreč dobro ustaviti in svoj svet prevrednotiti.

Ko naš svet poboža prvi dotik večera, se moramo soočiti z omejitvami, izpuščanji in težavami, ki jih prinese jesen življenja. Zima je simbolno čas odhajanja in umiranja. Ko skozi dlani zaveje mraz, se moramo morda soočiti s težko boleznijo, najti besede žalujočemu ali ponovno osmisliti življenje.

Utrinki vzporednih svetov izzvenijo vedro in optimistično. Ker na pomlad vedno znova med brsti zazveni harmonija upanja. Avtorica za vsak čas in vsako priložnost najde pravo besedo. V njej se bodo našle vse generacije, še posebej pa tisti z veliko izkušnjami in preizkušnjami.


Metka Klevišar Foto: Ksenja Hočevar


V tedniku Družina že triindvajseto leto redno objavlja kratke zgodbe

»Tako kot že tolikokrat dotlej sem se tudi tistega dne, 10. septembra 2019, podala v nekaj, česar nisem poznala in si tudi nisem predstavljala, kaj bo iz tega nastalo. Z rednim objavljanjem svojih vsebin sem sicer imela izkušnje,« je zapisala v knjigi.

V tedniku Družina je že triindvajseto leto redno objavljala različne kratke zgodbe. Najprej je rubrika nosila naslov Čisto vsakdanje stvari, nato Pogled z vozička in zdaj že dolga leta Iz življenja. »Tudi to moje sodelovanje z Družino se je začelo brez velikih načrtov.

V resnici sem dvomila, da bom imela dovolj snovi za celo leto. A sem zaradi te svoje obveznosti začela skrbneje opazovati življenje okrog sebe in drobne tematike, o kateri je bilo vredno pisati, mi ni nikoli manjkalo.

Ta izkušnja je botrovala temu, da sem privolila v redno objavljanje na družbenem omrežju Facebook. In tako se je od tistega prvega zapisa nabralo za več kot eno knjigo gradiva.«


To je bila zame velika šola življenja

»V zadnjem času sem nekajkrat komunicirala tudi po Zoomu in bilo mi je prav všeč. Verjetno bom to možnost še uporabljala. A pogovori v živo so bili vedno pomemben del mojega življenja. Več kot poldrugo desetletje sem ogromno predavala po vsej Sloveniji in obiskala veliko različnih krajev.

Ob vsaki taki priložnosti smo se z ljudmi ob koncu še pogovarjali in mnogih srečanj se spominjam še danes. To je bila zame velika šola življenja. Ljudje so spregovorili o svojih stiskah, predvsem o bolezni, umiranju in žalovanju.«


Anselm Grün: Duhovna lekarna

Vsakdo od nas ima v sebi tako strah kot zaupanje, tako ljubezen kot agresijo, tako disciplino kot razpuščenost, tako sveto kot posvetno. In ko se v kakšnem trenutku v nas silovito oglasi nesveto, se lahko z besedo Svetega pisma spet povežemo z zaupanjem, ljubeznijo in močjo dobrega.

Zgodnji menihi so zelo natančno opazovali svoje misli. Ugotavljali so, da vsej duhovnosti in vsem globokim izkušnjam navkljub niso prav nič bolj imuni za nepobožne misli.

Najpogosteje se oglašajo osnovni človeški nagoni: poželenje po hrani, spolne fantazije in nenehno razmišljanje o denarju. Bremenijo nas tudi čustva, kot so žalost, jeza in duhovna naveličanost, ter obe duhovni pregrehi, domišljavost in napuh. In s podobnimi mislimi se nenehno srečuje tudi vsakdo izmed nas.



Proti misli, ki vznemirja, se vedno najde beseda, ki pomirja

Priljubljeni pater Anselm Grün naše vsakodnevne notranje boje sooča z Evagrijevim Ugovarjalcem in nanje odgovarja z besedo Svetega pisma. K policam duhovne lekarne pristopa razumevajoče, sočutno, sproščeno in humorno. Ker se tako kot starodavni menihi zaveda, da smo vsi samo ljudje.

V duhovni lekarni Božje besede pa je mogoče najti tolažbo, protistrup in krepčilo za vsako zagato: ko se ne moremo upreti hrani, sladkim priboljškom, ko hrepenimo po nekom, ki pripada drugemu, ko nas grize zavist, ker imajo sosedje nov avto, ko nas zgrabi pravičniška ali zgolj maščevalna jeza ...


Pri Celjski Mohorjevi so izšla številna Grünova dela

Anselm Grün (1945), rojen v Hollstadtu v Nemčiji, je kot mladenič vstopil v benediktinski samostan, kjer se je seznanil z umetnostjo vodenja ljudi na osnovi pravila svetega Benedikta iz Nursie.

V 70. letih preteklega stoletja je znova odkril izročilo cerkvenih očetov, ki ga povezuje s sodobno psihologijo. Končal je študij filozofije, teologije ter ekonomije. S številnimi knjižnimi izdajami se uvršča med najbolj brane sodobne krščanske avtorje; predavanja in tečaje, ki se jih letno udeleži več deset tisoč poslušalcev, posveča potrebam in vprašanjem sodobnega človeka.

Pri Celjski Mohorjevi so izšla številna njegova dela za odrasle in slikanice za najmlajše, leta 2009 pa je na povabilo Celjske Mohorjeve družbe Slovenijo tudi obiskal.


Anselm Grün: Od sebe k tebi

Celjska Mohorjeva družba je izdala še eno knjigo Anselma Grüna: Od sebe k tebi, s podnaslovom Skrbeti zase in za druge.

So skrbi res nekaj, kar nas le bremeni in česar bi se morali na vsak način znebiti? Skrb je vendar tista nit, ki nam od vrtenja okrog sebe obraz dvigne k drugemu. Skrb je okno, skozi katerega v ljubezni zagledamo sočloveka, naravo in samega sebe.

Misel na skrb za svojim hrbtom običajno vodi sestrsko družbo misli na bolečino, stisko in žalost. A brez starševske skrbi ne bi imeli lepega otroštva, brez skrbi moža ali žene bi razpadla partnerska vez, brez skrbi za dom bi živeli v hladnih in temnih hišah, brez skrbi za okolje se bomo še bolj utapljali v smeteh, brez skrbi za svojo dušo nas nihče ne bo mogel zares objeti in sprejeti.



Brez skrbi je ljubezen le čustvo, s skrbjo postane dejanje

Skrb naenkrat ni več breme, ampak ena tistih pomembnih stvari, ki tkejo človekovo bistvo. Skrb za druge je skrb za lasten blagor. Skrb je kot vprašaj, s katerim Bog zareže brazdo na polju naše duše.

A s tem vprašanjem ne vrta vanj in ničesar noče na silo izvleči. Taka brazda le nežno odpre dušo za plodno seme, ki bo lahko vzklilo. Skrb za – trpeče, otroke, starše, družino, goste, zase, stvarstvo, dušo – je odgovornost. Odgovorni smo za drug drugega in odgovorni smo za ljudi, ki bodo v prihodnosti živeli na Zemlji.

Knjiga bo z izjemno človeško toplino patra Anselma vsakogar razbremenila teže skrbi. Odnose med starši in otroki, med sodelavci in med skupnostmi bo napolnila z ljubečo naravnanostjo.

Pomagala nam bom spremeniti, kar je v naših močeh, in izročiti Bogu, višji sili, kar ni. K temu nas Grün ob koncu vsakega poglavja povabi s čisto konkretno gesto, navodili za naš osebni obred.


Susanna Isern: Velika knjiga superzakladov

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo Susanne Isern Velika knjiga superzakladov, s podnaslovom Tistih, ki so resnično dragoceni.

Sara, Nik, Voranc, Lučka, Patricija, Tej, Jakob, Liza, Zarja in mnogi drugi otroci natančno vedo, da so v resnici zelo bogati. V novem navdihujočem potovanju avtorskega tandema Isern-Bonilla odkrivajo svoje superzaklade.

Družina, prijatelji in učitelji, narava, živali in knjige, ljubezen, znanje in sanje ... To je samo nekaj izmed najbolj dragocenih zakladov, ki jih ljudje nosimo v sebi in nas resnično osrečujejo. Prav vsi jih imamo, le da se jih včasih ne zavedamo.

Avtorici Susanna Isern nas – z besedo in sliko – vabita, da raziščemo svojo zakladnico, zloščimo svoje darove ter iz njih črpamo moč za vse velike in male vsakdanje podvige. Ko se namreč zavemo, da najpomembnejše stvari v življenju sploh niso materialne, spoznamo, s kakšnim obiljem smo pravzaprav obdarjeni.

Susanna Isern je pisateljica, psihologinja in mama treh otrok. Knjige za otroke piše, odkar je leta 2011 njena prva slikanica prišla na knjižne police. Njene zgodbe beremo v več kot petnajstih jezikih vsepovsod po svetu. Zanje je prejela številne nagrade.

V zadnjem času svojo strast do pisanja prepleta s poznavanjem psihologije. Je zasebna psihologinja in tudi predavateljica psihologije učenja na Evropski atlantski univerzi. Pri Celjski Mohorjevi družbi so doslej izšle že Velika knjiga supermoči, Vadnica supermoči in Saj to ni džungla.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh