Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Razlog upanja, ki je v vas«

Objava: 04. 05. 2020 / 10:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2024 / 08:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Razlog upanja, ki je v vas«

Papež Frančišek je v pogovoru z novinarjem Giannijem Valentejem spregovoril o poslanstvu oznanjevanja evangelija.

V tem preprostem, a hkrati globokem besedilu, polnem osebnih spominov, razmišljanj, pastoralnih izkušenj in modrosti, Frančišek jasno pove, da bistvo »misijona«, torej oznanjevalnega poslanstva, niso oznanjevalec, njegove sposobnosti in strategije. Cerkev ne raste z vsiljivim spreobračanjem, temveč s »privlačnim pričevanjem«, ki je posledica tega, da verniki prepoznamo, da je glavni pobudnik evangelizacije Sveti Duh, in puščamo prostor za njegovo delovanje. Brez Njega ne moremo storiti ničesar je zato tudi naslov knjige. Sveti oče nam priporoča v branje Apostolska dela, »kjer glavne vloge ne igrajo apostoli, marveč Sveti Duh. Apostoli se tega zavedajo in to tudi oznanjajo. Ko krščanski skupnosti v Antiohiji sporočijo odloke jeruzalemskega cerkvenega zbora, poudarijo, da je to »sklenil Sveti Duh in mi z njim« (Apd 15,28).

Cerkev, ki gre ven

Vsak del tega pogovora odslikava vsebino Frančiškove prve apostolske spodbude Veselje evangelija (Evangelii gaudium), v kateri je vse kristjane vabil, naj se vrnemo k izvorom našega pričevanja, naj poživimo svoj odnos s Kristusom in odkrivamo pravo veselje, ki ne razočara. Potemtakem bo naše pričevanje živo in iskreno, saj ne bo plod neke pisarniške strategije, temveč najbolj naraven izraz našega srca. To je srž tega, kar se skriva pod izrazom »nova evangelizacija«. Najprej odrasti v veri in jo nato ponesti v svet. Knjiga nam pomaga razumeti, kaj ima v mislih papež Frančišek, ko govori o Cerkvi »v izhodu« (it. »in uscita«). »'Cerkev v izhodu' ni modni izraz, ki bi si ga izmislil jaz, pač pa odraz Jezusovega naročila učencem v Markovem evangeliju, naj gredo po vsem svetu in oznanijo evangelij vsemu stvarstvu. Zato govorim, da mora Cerkev iti ven iz sebe, drugače ni Cerkev. Ali oznanja ali pa ni Cerkev.«

Izziv sodobnega časa

Izid te knjige je okronal izredni misijonski mesec in papež jo je razdelil tudi kardinalom in drugim sodelavcem v rimski kuriji. V nagovoru je poudaril, da je oznanjevanje v Cerkvi predvsem Jezusovo delo, česar se moramo neprestano zavedati, ko se soočamo s povsem novimi okoliščinami, ki pogosto veri niso naklonjene. Ker ne živimo več v krščanskem svetu, je pristnost oznanjevalcev toliko bolj pomembna.

»Danes nismo več edini, ki ustvarjamo kulturo, niti nismo v ospredju ali tisti, ki jih ljudje najbolj poslušajo ... Mi ne živimo več v krščanskem svetu, ker vera – predvsem v Evropi, pa tudi v velikem delu zahodnega sveta – ni več bistveni del družbenega življenja; dejansko je vera pogosto zavrnjena, odrinjena na stran in zasmehovana.« Vera se je stoletja prenašala v družinah, pa tudi družba je bila prežeta s krščanskimi načeli. Danes je ta odnos prekinjen in zdi se, da je naše družbeno okolje za krščansko sporočilo nepropustno, v nekaterih primerih pa celo povsem protikrščansko. Od tod vprašanje, ki je spodbudilo razprave drugega vatikanskega koncila in je zaznamovalo zadnje pontifikate: kako oznanjati evangelij tam, kjer ga ne poznajo več oz. kjer ga nočejo slišati?

Vsi smo poklicani!

Cerkev potrebuje določeno spremembo miselnosti, ki vključuje angažiranost in zvestobo vsakega vernika, ne le posvečenih oseb. Potrebuje naša goreča srca. Čim bolj se bližamo Jezusu, globlje dojemamo to, kar nas uči Cerkev. Iz tega rasteta hvaležnost in veselje, kajti svet potrebuje vesele pričevalce, saj naše veselje privlači tudi druge k viru našega veselja. »Cerkev je kraj, kjer lahko vsak krščenec živi svoje misijonarsko poslanstvo. Dogmatična konstitucija o Cerkvi Luč narodov, ki jo je objavil drugi vatikanski cerkveni zbor, pravi, da lahko laiški verniki »s pričevanjem svojega življenja in z žarom svoje vere, upanja in ljubezni razodevajo Kristusa drugim […] v vsakdanjih družinskih in družbenih razmerah«. To pomeni biti v »stalnem« misijonu. Ni se nam treba izmišljati posebnih pobud ali organizirati raznih mobilizacij. »Dovolj je, da z misijonarskim duhom opravljamo najobičajnejša opravila med ljudmi, ki nam jih Gospod pripelje naproti.« Te besede izzivajo našo vest; ali nam uspeva živeti veselje evangelija in z zgledom navduševati tudi ljudi okrog sebe?



Obiščite nas znova v naših knjigarnah! 

Informacije in naročila na:
telefon: 01/360-28-28,
e-naslov: narocila@druzina.si
ali prek naše spletne trgovine na
www.druzina.si

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh