Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rafaelove »Marije« razstavljene v Berlinu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 13. 12. 2019 / 07:28
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2019 / 08:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rafaelove »Marije« razstavljene v Berlinu

Ob 500. obletnici umetnikove smrti na ogled pet upodobitev Božje Matere.

6. aprila prihodnje leto bo minilo 500 let od smrti slikarja in arhitekta Rafaela (1483-1520), enega največjih umetnikov italijanske renesanse, in ob tej priložnosti so v berlinski Slikarski galeriji na ogled postavili njegove upodobitve Božje Matere Marije. Kot poroča STA, postavitev združuje pet slik Marije iz zbirke Slikarske galerije, sliko Marije iz londonske Narodne galerije in dela iz Grafičnega kabineta Berlinskih državnih muzejev.

Londonska galerija je za razstavo posodila sliko z naslovom Marija z nageljnom (1506-08); po poročanju nemških medijev je umetnina prvič posojena drugi galeriji. Rafael je Marijo z nageljnom naslikal malo pred odhodom iz Firenc v Rim. Sliko je navdihnila znamenita Marija z detetom in cvetom italijanskega umetnika Leonarda da Vincija, znana tudi kot Benoisova Marija, ki jo danes hranijo v muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu.

Na ogled je tudi tondo Marija z detetom, Janezom in otroškim svetnikom, znana tudi kot Marija Terranuova iz okoli leta 1505. Na razstavi je predstavljena skupaj z Rafaelovo pripravljalno risbo za glavo Marije, ki jo sicer hranijo v Grafičnem kabinetu.

Po navedbah Slikarske gaelrije berlinska razstava ponuja vpogled v umetnikovo zgodnje obdobje. Generalni direktor Berlinskih državnih muzejev Michael Eissenhauer jo je opisal kot »popolnoma osredinjeno in izjemno zgoščeno«. Dodal je, da so razstavljene slike nastale, »preden je Rafael postal Rafael, zvezdniški slikar papežev«, ter poudaril, da so predstavljene podobe Marije tokrat prvič razstavljene skupaj.

Po poročanju medijev je berlinska Slikarska galerija pet Marijinih slik pridobila med letoma 1821 in 1854, v obdobju, ko je v Nemčiji vladalo veliko zanimanje za zgodnja Rafaelova dela.

Rafael Santi se je rodil v Urbinu. Šolal se je pri očetu zlatarju in slikarju ter pri Peruginu. Delal je v Perugii, Firencah in nato v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt stavbarnice sv. Petra, leto zatem ga je papež imenoval za svojega glavnega svetovalca, nadzornika vseh starin v Rimu in vodjo dejavnosti kurije.

Kot slikar slovi po čistih oblikah, klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov.

Razstava v berlinski Slikarski galeriji bo na ogled do 26. aprila 2020.

Vir: STA / smb.museum
Foto: smb.museum

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh