Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Putin: Krim za Ruse pomemben kot Tempeljski grič za jude

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 12. 2014 / 07:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Putin: Krim za Ruse pomemben kot Tempeljski grič za jude

Zahodne države priključitev Krima Rusiji označujejo kot kršenje mednarodnega prava.

Ruski predsednik Vladimir Putin je priključitev ukrajinskega polotoka Krima, ki ga mednarodna javnost ocenjuje izredno kritično, upravičil z verskim pomenom omenjenega ozemlja. Za Rusijo je Krim »podobnega svetega pomena kot Tempeljski grič v Jeruzalemu za tiste, ki pripadajo islamski ali judovski veri«, je predsednik Putin dejal minuli teden v svojem tradicionalnem nagovoru ruskemu narodu v Kremlju.



Putin je spomnil, kako je kijevski veliki knez Vladimir leta 988 v tempeljskem mestu Herson na polotoku Krimu prejel sveti krst, zatem pa je pokristjanil »celotno Rusijo«. Krim je torej v ruski zgodovini odigral izjemno pomembno civilizacijsko vlogo. Krščanstvo, ki ga je na polotoku sprejel veliki knez, je nazadnje v mnogočem prispevalo k nastanku ruskega naroda in ruske države.

Veliki knez Kijevske Rusije, skupne prednice Rusije, Ukrajine in Belorusije, je po izročilu sveti krst bizantinskega obreda prejel 28. julija 988, nato pa krščanstvo razglasil za državno religijo. Cesarstvo vzhodnih Slovanov je nato doživelo obdobje posodabljanja.

Rusija je polotok Krim v Rusko federacijo sprejela v letošnjem marcu. Ukrajinska vlada, Evropska zveza in številne države po svetu so priključitev Krima Ruski državi označili kot kršitev mednarodnega prava.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh