Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pustite, da se vsi spočeti otroci rodijo.«

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 02. 10. 2024 / 07:04
Oznake: Dogodek, Slovenija, Svet
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2024 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Pustite, da se vsi spočeti otroci rodijo.«
Antonio Tavares (drugi z desne) je krušni oče 46 preživelim žrtvam splava. FOTO: Tatjana Splichal

»Pustite, da se vsi spočeti otroci rodijo.«

V torek, 1. oktobra, na Kongresnem trgu v Ljubljani, sredi množice mimoidočih, ob policijskem nadzoru, je bil ob 17. uri pri sidru nov trenutek, povezan s Pohodom za življenje.

Za 200 zastavic, postavljenih dopoldne, so tudi letos nasprotniki kulture življena dosegli odstranitev, a za razliko od lanskega leta, ko so to storili nasilno, so letos odstranitev dosegli preko mestnih oblasti, ki da za podobno pobudo zahtevajo posebno dovoljenje.

FOTO: Tatjana Splichal

Kot smo že v prejšnji novici napovedali, je zbranim mimoidočim, po uvodu Urše Cankar Soares, organizatorke Pohoda, spregovoril letošnji gost in njegova dva spremljevalca iz Katoliške skupnosti Deteta Jezusa, ki prihajata iz Petropolisa v Braziliji, nedaleč od Ria de Janeira in so prvič v Sloveniji.

Urša Cankar Soares stoji skrajno levo. FOTO: Tatjana Splichal

Antonio Tavares je predstavil svojo skupnost in njeno poslanstvo. Pričeval je skupaj z Alexom, ki je slep, in Markom Aurelijem, gluhonemim, ki ju je skupaj s še 44 podobnimi preživelimi žrtvami splava posvojil in je njihov krušni oče. Alexov oče je ubil njegovo mamo, ko je bila z njim noseča v 9. mesecu. Toliko je še živela, da je zdravniku rekla, naj reši otroka, nato je izdihnila. Pozneje so tega očeta našli in Alex ga je hotel objeti, ker mu je odpustil. Žal tega oče ni zdržal in se je srečanju izognil.

Antonio Tavares s posvojencema. FOTO: Tatjana Splichal

Marka Aurelija je mati zapustila in se ne ve, kdo so njegovi starši. »Si predstavljate? Njuni starši so hoteli, da umrejo. Bog pa je hotel, da preživijo«. »Koliko je ljudi, na tem trgu danes? Veliko. Vsi mi, ki smo danes tukaj, smo bili spočeti, smo bili rojeni in se danes se veselimo življenja. Ne bi radi kar umrli, kaj ne? Zakaj se potem glasuje za smrt? Zakaj mislimo, da je za osebe, ki imajo kakšno razvojno nepravilnost boljše, da umrejo? « je dejal Antonio. »Vsi se moramo na novo naučiti večje ljubezni.«

FOTO: Tatjana Splichal

Oba sta se nato na kratko predstavila, eden s pesmijo, drugi, ki je gluhonem, pa s svojim širokim nasmehom in mrmrajočim glasom. Alex je skupaj z očetom Antoniom nastopil tudi pred papežem Frančiškom, na dveh svetovnih dnevih mladih in v OZN, kjer je konferenco z 9000 ženskami, namenjenimi, da v listino organizacije vpišejo pravico do splava in evtanazije, povabil k molitvi očenaša.

Mark Aureli in Alex. FOTO: Tatjana Splichal

»Poglejta ju, tudi onadva sta celoviti osebi, popolna človeka, imata svojo osebnost, dušo, dostojanstvo, prejeto od Boga. Pred nami nista dve osebi z motnjami v razvoju. Na tem trgu je polno oseb z motnjami. Kajti motnjo imamo v srcu. Imamo hibo predsodkov. Ne sprejemamo z veseljem drug drugega. Na koncu celo mislimo, da je smrt rešitev za takšne osebe,« je dejal navzočim in predstavil svojo skupnost, ki sprejema prav take osebe, ki so zapuščeni od staršev in vseh drugih. Nismo zavod, temveč smo velika družina, bivamo na eni veliki kmetiji, kjer je naše mestece življenja ... ki takim otrokom v svojem velikem centru nedaleč od Ria de Janeira, poleg rehabilitacije in šolanje nudi (krušnega) očeta, mamo, toplino doma, veliko ljubezni in Božjo bližino.«

FOTO: Tatjana Splichal

Moč za to dobivajo v sedmih dnevnih trenutkov za molitev. Antonio je pričeval, da se za te otroke in mladostnike daruje že 35 let, brez počitnic, in da je poln veselja, brez večje izčrpanosti in utrujenosti. »S tem v srcu sem prišel tudi k vam v Slovenijo in vas prosim: nikar ne izberite smrt. Živite kulturo življenja!

Image caption

Odprli so tudi podružnico na Portugalskem za evropske otroke: »Če slišite za nosečnico, ki bi rada splavila, ker so nepravilnosti v razvoju zarodka, povejte ji, naj tega ne stori, mi bomo poskušali poskrbeti za otroka ...« je dejal Antonio in dodal »Povejmo vsem, da je življenje dar od Boga, ko bodo to razumeli, jim nikoli več ne bo prišlo na misel, da ga usmrtijo s splavom ...«

FOTO: Tatjana Splichal

V dveh trenutkih je spregovoril tudi posvojenec Alex, ki je slep in ima druge težave v razvoju: »Tukaj ste na tem trgu zato, ker ste bili narejeni zato, da živite, niste bili namenjeni smrti, da končate v nekem kontejnerju za smeti. Tudi jaz sem zelo hvaležen Bogu za dar življenja, ki sem ga prejel. Sem to, kar je Bog žele, da sem. In jaz sem s tem zadovoljen. Vsi smo nekdaj bili spočeti zarodki in vsi smo danes na tem svetu. To nas vse povezuje, vse v Sloveniji in vse v Braziliji. Zato se zahvaljujmo Bogu .... Pustite, da se vsi vaši spočeti otroci rodijo. Življenje je rodovitno ... svet rabi otroke. Božji Sveti duh vam bo dal poguma in moč za to«. Nato je zapel eno skladbo, ki jo je napisal njegov brat iz skupnosti (skupnost je izdala tudi glasbeni album):

Želim imeti pravico, pravico živeti,
želim imeti pravico, pravico učiti se in izšolati.
Kdo ve, mogoče bom nekega dne jaz lahko nekomu pomagal.

Ref.:
Zato naj pričujem temu narodu,
splav nikoli ni dobra rešitev za nikogar.

Gospod, sporoči resnico tej deželi,
naj iz tvojih rok vedno sprejema življenje.

Na koncu je dodal: »Na pohodu bomo vsem, tudi oblastem v Sloveniji, sporočili: Slovenija, ne ubijaj življenja,« in požel aplavz poslušalcev.

FOTO: Tatjana Splichal

Gost, ki so ga v Evropi sprejeli že v Nemčiji, Avstriji, Franciji in drugod, je med drugim še povedal, da že 35 let skupnost deluje na osnovi darov in dobrotnike ponudil možnost podpore skupnosti preko denarne pomoči za Skupnost (podporo je možno dati na Pohodu za življenje ali preko Zavoda mreža za življenje in enakopravnost na spletni strani pohodzazivljenje.si).

FOTO: Tatjana Splichal

Dogodek je sklenila Urša Cankar Soareš s povabilom na sobotni Pohod za življenje in mislijo: »Te osebe nam dokazujejo, da floskula 'moje telo moja pravica' ne drži, kajti pri spočetem otroku gre za človeka! Vsak nerojen otrok je človek, zato je tudi Slovenija dolžna reči da življenju.« Pozvala je tudi k prispevkom darov v podporo te čudovite skupnosti. Spomnila je na Zavod živim, ki dejansko podpira ženske v stiski, da lahko rečejo da življenju, in dala besedo njegovi predstavnici Anji, ki je povedala vtis o današnjih pričevalcih z željo, »da v srcih vseh ljudi zmaga življenje«.

FOTO: Tatjana Splichal

V teh dneh se bo Antonio s posvojencema in še eno posvečeno laikinjo, ki jih spremlja, poleg nagovora na Pohodu za življenje, srečal z nadškofom Zoretom, dijaki Škofijske gimnazije, skupnostjo Emanuel, nekaterimi poslanci, predstavnikom Slovenske Karitas in drugimi.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh