Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ptujska Gora: Molitveni dan za duhovne poklice privabil vernike od blizu in daleč [FOTO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 14. 09. 2024 / 13:12
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2024 / 19:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ptujska Gora: Molitveni dan za duhovne poklice privabil vernike od blizu in daleč [FOTO]
Molitveni dan za duhovne poklice na Ptujski Gori je privabil veliko romarjev. FOTO: Domen Permozer

Ptujska Gora: Molitveni dan za duhovne poklice privabil vernike od blizu in daleč [FOTO]

Praznik povišanja Svetega križa je v vseh slovenskih škofijah tradicionalni molitveni dan, posvečen duhovnim poklicem. Ta poseben dogodek je v baziliki Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori privabil množico vernikov, ki so v skupni molitvi prosili za več duhovniških, redovniških in misijonskih poklicev.

Sveto mašo je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl, ob njem pa so sodelovali številni duhovniki, mladi, ministranti in verniki iz dekanij Maribor in Dravsko polje. Praznovanje je bilo še posebej slovesno zaradi številnih romarjev, med njimi tudi skupine iz Sodražice, ki so se poklonili Mariji.

Bazilika Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori. FOTO: Domen Permozer 

Začeli s programom za otroke in mlade 

Okoli devete ure zjutraj se je na Ptujski Gori zbralo več kot 50 mladih. Potekalo je namreč druženje za otroke in mlade, zlasti ministrante, ki sta ga vodila referent za ministrante Nadškofije Maribor Igor Ignacij Novak in sestra uršulinka Andreja Godnič. Druženju sta se pridružila še bodoča duhovnika, bogoslovca Žiga Kreft in Timotej Fijavž. Mladim sta predstavila bogoslovje, odgovarjala na vprašanja in mlade spodbudila k razmisleku o pomenu duhovnega poklica v današnjem času. Srečanju na Ptujski Gori so se pridružili tudi mladi iz bližnje župnije sv. Lovrenca in njihov duhovnik Karel Pavlič.

Sočasno je v cerkvi potekala molitvena ura pred izpostavljenim Najsvetejšim, kjer so verniki premišljevali in molili. Skupaj so molili litanije Matere Božje, ki so jih pospremili odmevajoči odpevi.

Ob 10. uri je sledila sveta maša v cerkvi Marije zavetnice s plaščem. Vernike je uvodoma pozdravil ptujskogorski župnik Toni Brinjovc: »Naj vam zaupam, da ravno danes mineva 50 let, odkar je v jezuitski red stopil naš nadškof Alojzij. Čestitke ob abrahamu! Tako da lahko danes še globje doživljamo in poglobimo našo molitev za duhovne poklice.«

 Župnik Toni Brinjovc. FOTO: Domen Permozer 

Nadškof Cvikl v pridigi: Križ naj bo v središču 

Ob prazniku povišanja Svetega križa, ki obenem spada med najstarejše cerkvene praznike, ki so jih kristjani obhajali že v 6. stoletju, je nadškof dejal: »S tem praznikom nas Cerkev vabi, da sprejmemo Božjo modrost, ki je za človeško modrost pohujšanje. Današnji evangelij nas ob tem spominja na veliko skrivnost naše vere. Sveti križ nam resnično in najgloblje razodeva, kdo je Jezus in kdo smo mi. On je tisti, ki nas neskončno ljubi, in mi smo tisti, ki smo neskončno ljubljeni od njega.« 

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl. FOTO: Domen Permozer 

Izpostavil je tudi pomembnost križa v naših domovih. »Bilo bi prav, da križ v naših domovih in stanovanjih ponovno najde svoje mesto. Vidno mesto, kjer lahko Jezusu izročamo svoje življenje, vse lepo in vse težko, vse svoje uspehe in poraze ter vse druge preizkušnje, s katerimi se vsak dan srečujemo.«  

»Prosite Gospoda žetve!«

Svetovni dan molitve za duhovne poklice je začel že sv. papež Pavel VI. leta 1964 in ob tej priložnosti napisal prvo poslanico z naslovom: »Prosite Gospoda žetve!« Prav to geslo je bilo geslo današnjega molitvenega dne, ki nas vabi, da z gorečnostjo in veseljem prosimo za nove duhovniške, redovniške in misijonske poklice. »Vsak izmed nas se mora počutiti osebno nagovorjenega. Na prvem mestu smo mi, škofje in duhovniki, ki pomagamo mladim, da prepoznajo ljubečo pobudo, s katero jim Bog prihaja naproti,« je dejal Cvikl.

Nič ne spodbuja bolj kot pričevanje prežeto z lastno poklicanostjo, ki postane nalezljivo. (Alojzij Cvikl po besedah sv. Janeza Pavla II.)

Molitev nikoli ne sveti v prazno

»Vem, da se marsikomu poraja vprašanje: Toliko molimo, pa imamo tako malo bogoslovcev. Ob tem ne smemo obupati, saj je v DNK kristjana ravno to, da je sposoben upati proti upanju. Vemo, da nobena molitev ne gre v prazno, saj je vedno uslišana ob svojem času,« je dejal nadškof Cvikl in se zahvalil bogoslovcem za njihov pogum, da so rekli »da« Gospodu in se podali na pot duhovništva. Ob koncu pridige je še enkrat pozval vse vernike, naj skupaj prosijo Gospoda žetve za nove duhovne poklice.

Molitvena kocka

Ob izhodu iz cerkve so mladi podeljevali molitvene kocke, ki naj bi vernike vsak dan spomnile na kratko molitev za nove duhovne poklice. »Naj bo ta kocka vedno na vidnem mestu in naša stalna spodbuda k molitvi,« je dejal nadškof Cvikl.

FOTO: Domen Permozer 

Nagovori drugih škofov

Ker molitveni dan za duhovne poklice poteka po škofijah, so danes zbrane v različnih Marijinih svetiščih po Sloveniji nagovorili tudi drugi škofje. Pridigo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa iz Turnišča najdete TUKAJ, ljubljanski nadškof Stanislav Zore je nagovoril zbrane na Brezjah, novomeški škof Andrej Saje je pridigal romarjem na Zaplazu, celjski škof Maksimilijan Matjaž molivcem v Petrovčah, koprski škof Jurij Bizjak pa je nagovoril zbrane na Sveti Gori.

Molitev za duhovne poklice

Gospod, Jezus Kristus, ti si rekel:
»Žetev je velika, delavcev pa malo.
Prosite torej Gospoda žetve,
naj pošlje delavce na svojo žetev!« (Mt 9,37)
Poglej, Gospod, potrebe vesoljne Cerkve
in tudi naše škofije
ter ji podari dovolj svetih duhovnikov,
stalnih diakonov, redovnikov in redovnic,
ki bodo zvesto in požrtvovalno služili tvojemu ljudstvu
in uresničili svoje poslanstvo.
Stori, da bodo naše družine skupnosti ljubezni,
v katerih starši z veseljem sprejemajo otroke,
in daj, da bodo otroci odraščali v prijateljstvu z Bogom
ter postali poslušni navdihom Svetega Duha.
Okrepi mlade, da bodo verovali ljubezni
in spoznali veličino življenja,
ki je podarjeno v služenju drugim
v duhovniškem in redovniškem poklicu,
ter mnoge privedli k tebi,
edini Poti, Resnici in Življenju.
Ti, Gospod si naše upanje, vate zaupamo!
Ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.

Marija, Mati Cerkve,
izprosi nam resnično ljubezen do Cerkve!

Nalaganje
Nazaj na vrh