Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvič maša po katastrofalnih poplavah

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 11. 08. 2024 / 18:00
Oznake: Maša, Praznik, poplave
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2024 / 18:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvič maša po katastrofalnih poplavah
Komendski župnik p. Cristian Balint je Moščane in druge zbrane pri maši povabil k zaupanju v Božjo moč in pomoč. FOTO: Jožef Pavlič

Prvič maša po katastrofalnih poplavah

Moščani so 11. avgusta dopoldne praznovali svojo žegnanjsko nedeljo vnovič v cerkvi sv. Boštjana v Mostah pri Komendi.

Med cerkvami, ki so utrpele zelo veliko škodo v lanskoletnih katastrofalnih avgustovskih poplavah, je bila tudi podružnična cerkev sv. Boštjana v Mostah pri Komendi. Voda je v njej segala več kot meter in pol visoko, kar je še vedno videti v njeni notranjosti, posebej na zidovih cerkve in dotrajanem ter odpadlem ometu. Najhuje jo je »skupila« t. i. prelepa severna »Žejska kapela«. 

"Žejska kapela" še čaka na obnovljeni oltar sv. Frančiška Ksaverja. Na stenah je še videti sledove katastrofalnih poplav. FOTO: Jožef Pavlič 

Kako zelo, vedo tisti, ki so poprej v njej občudovali oltar, posvečen sv. Frančišku Ksaverju, kipe in druge umetnine. Deroča voda je namreč spodnesla celotni oltarni nastavek, da se je ta prevrnil. Mojster Miha Legan, ki je obnavljal številne umetnine in cerkveno opremo v vseh štirih cerkvah komendske župnije, je poskrbel, da so ga s sodelavci Restavratorstva Legan d. o. o. najprej prepeljal na varno, na suho. Poleg njega tudi »oltar k ljudstvu« in drugo poškodovano v poplavah.

Zbrani verniki so hvaležno sprejemali župnikovo
bodrilno besedo po hudi preizkušnji. FOTO: Jožef Pavlič

Hitro ukrepanje po poplavah 

Pri reševanju velikih umetnostnih zakladov v gotsko-baročni cerkvi sta se zelo izkazala domača cerkvena ključarja Marko Poglajen in Jože Ravnikar, pomagali pa so številni domačini in drugi komendski župljani, celo od drugod. Njihovo hitro in pravilno ukrepanje je ob ogledu cerkve pohvalil tudi direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Jernej Hudolin. Ob ogledu cerkve je povedal, da bo obnova omenjenega oltarja in drugih umetnin v cerkvi dolga in zahtevna ter da bo, ker gre za pomemben objekt kulturne dediščine, potekala pod varstvom ZVKDS.

Kip sv. Roka v desnem stranskem oltarju. FOTO: Jožef Pavlič 

Nadaljnja obnovitvena dela 

Komendski župnijski upravitelj p. Cristian Balint je pri oznanilih po maši 11. avgusta dopoldne na moščansko žegnanjsko nedeljo dejal, da je oltar že obnovljen. V cerkev ga bodo namestili, ko bodo opravljena druga nujno potrebna obnovitvena dela. S temi bodo pričeli takoj, ko si bodo strokovnjaki ZVKDS po dopustih ogledali cerkev v sedanjem stanju in preučili, kako jih izvesti. Zaenkrat je cerkev v takšnem stanju, da je bila že mogoča maša v njej. Kako je bilo po poplavah, je videl p. Cristian sam, ko jo je dan po hudi naravni nesreči 4. avgusta pomagal čistiti. Le nekaj dni po svojem prihodu za dušnega pastirja v Komendo. Močno narasla Tunjščica, ki teče dobrih deset metrov stran od cerkve, in bližnja reka Pšata s pritoki sta vanjo nanesli polno blata, ki ga je bilo treba najprej odstraniti, čim prej tudi z vodo in njim prepojeno cerkveno opremo; med njo »oltar k ljudstvu«. Ta je, obnovljen, že na svojem mestu, da je p. Cristian lahko maševal pri njem, sicer bi moral pri glavnem, posvečenem zavetniku cerkve sv. Boštjanu, ali desnem oltarju, katerega zavetnik je sv. Rok. Njemu na čast bo maša na njegov god v petek, 16. avgusta, ob 19. uri, ko je v Mostah tudi tradicionalni romarski shod, pridejo verniki od blizu in daleč.

Pri maši so sodelovali tudi številni ministranti. FOTO: Jožef Pavlič

Moč je pri Gospodu in z njim

P. Cristian je v uvodu v mašo spomnil na tisti strašni dan 4. avgusta lani, ko je bil dobršen del Most, pa tudi veliko drugih vasi v komendski župniji pod vodo, je eden od Moščanov celo utonil. Na dan, ko ste »sami okusili, kaj je trpljenje, nekateri ostali brez vsega, celo tistega, za kar ste si prizadevali vse življenje. Danes smo se prvič po naravni katastrofi spet zbrali v tej starodavni lepi cerkvi v Mostah. Tudi če je trpela, smo danes v njej z Gospodom,« je poudaril župnijski upravitelj Cristian.

Obnovljena "oltar k ljudstvu" in ambon. FOTO: Jožef Pavlič 

V govoru med mašo je ob Božji besedi v evangeliju spomnil, kako je bil »Jezus sočuten z ljudmi, je ozdravljal bolezni, nasičeval lačne.« Zbrane verujoče je povabil, naj »ravnajo po njegovem zgledu, bodo sočutni do bratov in sester v stiski, pomagajo drug drugemu. Jezus nas spodbuja, bodri in krepi v skrivnosti evharistije k ljubezni do bližnjega.«

Žegnanje je tudi razlog za veselje 

Žegnanje je tudi »razlog za veselje, praznovanje in zahvaljevanje, da smo skupaj z Gospodom tudi v težkih trenutkih, stiskah in trpljenju, se zavedamo, da nismo sami, da je Gospod z nami. Okrepimo se z živim kruhom, da bomo zmogli prehoditi pot preizkušenj. Jezus je naša moč,« je opozoril udeležence maše.

Domačinka bere prošnje. FOTO: Jožef Pavlič 

Na Rokovo 16. avgusta bo maša ob 19. uri

Pri oznanilih se je župnik Cristian zahvalil vsem, ki so pomagali po katastrofalni poplavi. Posebej tistim (ključarjema in mežnarici ter drugim), ki so omogočili, da je bila tega dne maša v moščanski cerkvi. Povedal je, da bo njena nadaljnja obnova potekala pod »nadzorom spomeniškega varstva«, in sicer tako hitro, kolikor bo mogoče. 

Cerkev sv. Boštjana v Mostah pri Komendi je gotsko-baročni biser.
Domačini so zelo navezani nanjo, ponosni, da jo imajo, zelo skrbijo
zanjo. Zato so jih katastrofalne poplave še toliko bolj prizadele. FOTO: Jožef Pavlič

Zbranim se je zahvalil za darove za obnovo cerkve, obenem pa jih, kot tudi druge komendske župljane in častilce sv. Roka, povabil k maši na Rokovo 16. avgusta ob 19. uri v tej cerkvi. 

Moščani so po maši velikodušno postregli z dobrotami domačih gospodinj. FOTO: Jožef Pavlič 

Zahvalil se je tudi vsem, ki so sodelovali pri maši: cerkvenim pevcem, bralcem beril in prošenj, številnim ministrantom. Vse obiskovalce maše je še povabil, naj se ob dobrotah moščanskih gospodinj zadržijo ob cerkvi v prijateljskem druženju.

Nalaganje
Nazaj na vrh