Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi Večer Zaveze z Meškovim nagrajencem Jankom Mačkom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 04. 2021 / 13:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 05:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi Večer Zaveze z Meškovim nagrajencem Jankom Mačkom

Prvi Večer Zaveze z Meškovim nagrajencem Jankom Mačkom

Spletnemu pogovornemu srečanju lahko prisluhnete danes ob 18. uri.

Janko Maček je avtor več knjig in pisec znamenitih pričevanjskih člankov »Kako se je začelo«. FOTO: Nova slovenska zaveza



Nova slovenska zaveza (NSZ) v aprilu, po veliki noči, začenja ciklus spletnih pogovornih srečanj, imenovanih Večeri Zaveze. »To ime smo izbrali tudi zato, ker bodo ti pogovori izhajali iz globoke zaveze, ki so jo naši predhodniki gojili do slovenskega demokratičnega odpora proti revoluciji, pri tem še zlasti do pokojnih žrtev revolucije,« pojasnjujejo v NSZ.

Starejši člani NSZ in mlajši raziskovalci

Enkrat mesečno bodo tako priredili pogovorni večer, na katerem bodo nastopili njihovi starejši člani iz vseh treh Slovenij s pričevanji o vojni, revoluciji in svojih življenjskih doživetjih, pa tudi mlajši raziskovalci, ki to področje strokovno preučujejo in tako pomembno oblikujejo slovensko zgodovinsko zavest.

Kako se je začelo

Na prvem Večeru Zaveze bo v četrtek, 8. aprila 2021, ob 18. uri na TEJ povezavi v pogovoru sodeloval Janko Maček, avtor več knjig in pisec znamenitih pričevanjskih člankov »Kako se je začelo« v več kot stotih številkah revije Zaveza, s katerimi je v treh desetletjih raziskovanja, zbiranja podatkov in pisanja odprl panoramo z novimi, bistvenimi vpogledi v začetke revolucije na Slovenskem, zlasti v letu 1942.

Priznanje ZNP za življenjsko delo

Trud Janka Mačka, ustanovnega člana in dolgoletnega sodelavca NSZ ter osrednjega pisca Zaveze, je lani prepoznalo tudi Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) in mu podelilo častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo na področju demokratizacije slovenske družbe.

Vloga kronista in pričevalca

»Janko Maček nam je odprl svet, ki se začne z lepoto slovenske pokrajine in se konča z ječanjem gozdov ob mučenih in pobitih. Svojo vlogo pri tem je skromno razumel kot vlogo kronista in pričevalca. Toda nam je ustvaril most k razumevanju najtežjega časa slovenske zgodovine,« so v ZNP zapisali v utemeljitvi priznanja Janku Mačku.

Vabljeni k ogledu!

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh