Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi odziv slovenske Cerkve na novega papeža

Objava: 13. 03. 2013 / 20:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvi odziv slovenske Cerkve na novega papeža

Danes je vesoljna Cerkev dobila novega Petrovega naslednika kardinala Jorgea Mario Bergoglia, ki si je za ime izbral Frančišek. Na novinarski konferenci Slovenske škofovske konference sta novico sporočila nadškof Marjan Turnšek in generalni tajnik SŠK Andrej Saje.

Saje je ob izvolitvi novega papeža Južnoameričana Jorgea Mario Bergoglia povedal, da jih je izbira presenetila, čeprav se je govorilo tudi o tem, da bi bila taka izbira možna ob dejstvu, da je večina katoličanov na svetu špansko govorečih.

Izredno hitra izvolitev

Nadškof Turnšek je zbrane novinarje nagovoril z »Dober večer!«, tako kot je zbrane vernike na trgu svetega Petra v Rimu pozdravil tudi novi, pravkar izvoljeni papež Frančišek. Kot je povedal, so kardinali volivci naslednika izvolili izredno hitro – že v drugem dnevu glasovanja in s petimi skrutiniji.
Novemu papežu je izrazil vdanost in hkrati prosil blagoslova, hkrati pa povedal, da ga razveseljuje novica, da prihaja iz Argentine, kjer je Cerkev zares živa.

Kakšni bodo vsebinski poudarki papeža?

Nadškof Turnšek je odgovoril, da mu je ob prvih besedah, ki jih je papež Frančišek spregovoril v nagovoru, posebej v ušesa stopilo, da je papež poudaril POT: »Gremo skupaj na pot«, se pravi celotna Cerkev. »Zanimivo je namreč, da je prvo ime za krščanstvo bilo POT, pravi kristjani so se imenovali »ljudje poti«, ker se je Jezus Kristus sam imenoval pot,« je dejal Turnšek.
Drugi poudarek, ki ga je zaznal Turnšek pri prvem nagovoru novega papeža, pa je, da želi hoditi s celotno Cerkvijo, kar je pot nove evangelizacije. »Izbral si je ime Frančišek in to nakazuje več stvari: prvič preprostost, ki jo je pokazal tudi s prvim nastopom. Morda v začetku malo zadrege, potem pa je res tako prisrčno domače pravzaprav stopil v stik s celotno množico na trgu sv. Petra,« je dejal Turnšek.

Frančišek lahko pomeni uboštvo

V imenu Frančišek je prisotno in poudarjeno tudi uboštvo, je dejal Turnšek: »Mislim, da bo velik papežev poudarek v prihodnosti poudarek na ubogih. Kajti razlike v svetu med ubogimi in bogatimi se na žalost kljub globalizaciji večajo. Novi papež je prišel iz okolja, v katerem ima izkušnjo uboštva, tudi revščine in mislim, da bo zastavil prav na tem področju svojo duhovno moč.« Turnšek je dejal, da njegovo ime »razodeva tudi dejstvo, da želi nagovarjati vsakega človeka – kakor sv. Frančišek« in, »kot jezuit prisoten tudi v svetu misli in misijonov, ki so tudi danes aktualni«.

Delo Svetega Duha

Na vprašanje, ali je nadškof Turnšek poznal novega papeža, je odgovoril, da je tudi zanj osebno novo ime veliko presenečenje. »Nisem ga poznal, nisem ga še srečal, Argentina nam geografsko ni blizu, njegovega dela nisem spremljal. Sem pa vesel, da je do izvolitve prišlo tako hitro, praktično skoraj enako kot pri prejšnjem papežu. Čeprav je kardinal Ratzinger stopil v konklave skoraj kot favorit, nekdo, za katerega se je računalo, da bo papež, letos izrazitega favorita ni bilo in vendar so se kardinali v tako kratkem času zedinili in sem prepričan, da je delo Svetega Duha.«

Ali lahko nekdanji papež vpliva na delo novega?

»Kolikor ga poznam in Ratzingerja osebno dobro poznam, ker sva se srečevala nekaj let vsak teden vsaj enkrat, moram reči, da je tako pošten, tako iskren in tako ponižen, da bo novo vlogo vzel prav tako zares, kakor prejšnjo. Prepričan sem tudi, da se ne bo vmešaval v vodenje novega papeža. Razen na en način, z molitvijo,« je zatrdil Turnšek.

Jezuit z imenom Frančišek

»Govorilo se je o mladem papežu, ta ima 77 let,« je prosil za komentar o papeževi starosti novinar. »Moj prvi komentar je bil ta, da tudi tu Sveti Duh preseneča,« je dejal Turnšek. »Torej ponovni dokaz, da kardinali volilci prisluhnejo vsem glasovom – tako v svojem krogu kot od zunaj, vendar se ne pustijo določevat glasovom. Čeprav je res glasno krožilo mnenje, naj bi bil mlajši, vendar so, kot vidimo, izbrali 77 letnega. Ni visoka starost, no, za papeža pa že lahko rečemo, da ima svoja leta,« je dejal Turnšek.

Andrej Saje je pristavil, da je tudi kardinal Ratzinger imel podobno starost, še eno leto več: »Tudi leta so znamenje, tudi s tem so nam kardinali želeli nekaj povedati,« je dejal Saje in pristavil, da je njega posebej nagovorilo, da novi papež prihaja iz jezuitskega reda, ima torej ignacijansko formacijo, nadel pa si je ime Frančišek. »Kljub temu, da ima jezuitski red veliko svetnikov, pomembnih svetnikov, si je nadel ime Frančišek. Se pravi bo večji poudarek na preprostosti, na bližini ljudem, kot na intelektualni in znanstveni ravni.« Turnšek je k temu pristavil, da je morda papež mislil Frančiška Ksaverija, ki je bil velik jezuit in velik misijonar, a to bomo še videli, kako bo razložil izbiro imena.«


Foto: Tatjana Splichal, splet

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh