Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi dan molitve za stvarstvo

Za vas piše:
K. C.
Objava: 01. 09. 2015 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi dan molitve za stvarstvo

Prvi dan molitve za stvarstvo

V začetku avgusta je papež Frančišek za 1. september napovedal svetovni dan molitve za varstvo stvarstva.

Foto: Tatjana Splichal

Junija je papež Frančišek objavil okoljsko okrožnico Laudato si, v začetku avgusta pa je za 1. september napovedal svetovni dan molitve za varstvo stvarstva, ki ga letos zaznamujemo prvič, po vsem svetu pa naj bi za okolje molili v krščanskih Cerkvah vsako leto.

Ekumenski patriarh Bartolomej I. je ob svetovnem dnevu molitve za skrb stvarstva napisal sporočilo, v katerem je poudaril, da je človek odgovoren za aktualno okoljsko krizo, saj je soustvarjalec stvarstva, ki mu je bila podeljena svobodna volja, zaradi katere pa ima tudi veliko odgovornost.

Človek je odgovoren za smeti

Patriarh se je naslonil na omenjeno papeževo okrožnico in opozoril na podnebne spremembe, ki ogrožajo življenje na Zemlji, zanje pa je odgovoren človek. S svojim pohlepom, potrošništvom, kulturo odmetavanja in nerazsodnim izkoriščanjem naravnih danosti je povzročil, da je naš planet postal »velikansko odlagališče smeti«, kar je zapisal tudi papež Frančišek v okrožnici. A poleg vidnih, materialnih smeti imamo tudi duhovne, ki jih povzroči kriza človekovega odnosa z Bogom, kar je povezano tudi s človekovim odnosom do narave.

Bartolomej I. nagovarja pravoslavne kristjane k zaščiti stvarstva tako, da prenovijo oznanilo evangelija, vse pa vabi da bi začeli razmišljati, se osvobodili strasti in osebnih interesov ter zaživeli »v harmoniji z bližnjim in stvarstvom, ki ga je Bog tako dobro ustvaril«.

Papež podprl pobudo pravoslavcev

Pobuda je nastala med pravoslavnimi kristjani, papež pa jo je podprl. Zapisal je »Ker imava skupaj z ljubljenim bratom ekumenskim patriarhom Bartolomejem iste skrbi za prihodnost stvarstva in potem, ko sem sprejel predlog njegovega predstavnika Ioannisa iz Pergama, ki je podal svoj prispevek na predstavitvi okrožnice Laudato si o skrbi za skupni dom, vama želim sporočiti, da sem se odločil tudi v katoliški Cerkvi uvesti Svetovni dan molitve za ohranjanje stvarstva, ki ga bomo začenši z letošnjim letom obhajali 1. septembra, kot ga že nekaj časa obhajajo v pravoslavni Cerkvi.«

Vir: Radio Vatikan, arhiv Družine

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh