Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvaki koalicijskih strank o boju z epidemijo (VIDEO)

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 01. 2021 / 09:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2021 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvaki koalicijskih strank o boju z epidemijo (VIDEO)

Prvaki koalicijskih strank o boju z epidemijo (VIDEO)

Vlada je na četrtkovi 47. redni seji še za teden dni podaljšala večino trenutnih ukrepov.

FOTO: Tatjana Splichal



Potem ko je vlada na četrtkovi 47. redni seji zaradi slabšanja epidemiološkega stanja v državi še za teden dni, do 19. januarja, podaljšala večino trenutno veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa (tudi šolanje na daljavo razen za otroke s posebnimi potrebami in prepoved prehajanja med občinami), dodala pa prepoved obratovanja žičniških naprav in s soboto tudi muzejev in galerij, so danes dopoldne na enoinpolurni novinarski konferenci na Brdu pri Kranju pred predstavnike sedme sile stopili prvaki koalicijskih strank – Janez Janša, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. Spregovorili so o prioritetah v boju z epidemijo covida-19 in o strategiji za obvladovanje bolezni glede na trenutne epidemiološke razmere.



Kot je na novinarski konferenci pojasnil premier Janez Janša, je vlada dopolnila načrt sproščanja protikoronskih ukrepov ob predvidenem upoštevanju epidemiološke slike po posameznih statističnih regijah. Prvi pogoj za sproščanje po regijah bo izpolnjevanje kriterija (na državni ravni) povprečno manj kot 1350 okužb s koronavirusom v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 bolnikov s covidom-19 v bolnišnični oskrbi. O morebitnem sproščanju bo vlada prvič odločala prihodnjo sredo in odtlej enkrat tedensko. Med prioritetami vlade ostaja varno odpiranje šol, po besedah podpredsednika vlade Mateja Tonina pa se utegne zgoditi, da bo do odpiranja prišlo po regijskem ključu in bodo vzgojno-izobraževalni zavodi v nekaterih regijah z boljšo epidemiološko sliko odprti, v drugih pa ne.



V drugi, rdeči fazi je predvideno odpiranje vrtcev in prve triade osnovnih šol, zeleno luč bi dobile tudi nujne laboratorijske vaje za študente. Vrnitev ostalih učencev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi s sedemdnevnim povprečjem novookuženih in številom hospitaliziranih, (oboje) nižjim kot 1000. Po Janševih besedah vrha epidemije še nismo dosegli in potrebujemo čas, da se stanje stabilizira in krivulja obrne navzdol, Tonin pa je dodal, da želi vlada z načrtom sproščanja povečati predvidljivost in odpornost, obenem pa utišati očitke, da so ukrepi spreminjani čez noč in je za pripravo zanje premalo časa.

Kako bo s cepljenjem?

Glede cepljenja pa je Janša poudaril, da različna epidemiološka slika po statističnih regijah zahteva selektiven pristop tudi pri cepljenju. Tako bodo prihodnji torek predstavili tudi načrt cepljenja po tednih za posamezne prednostne kategorije, delno tudi z regionalnimi prednostmi. Doslej je bilo po Janševih besedah razdeljenih več kot 33.000 odmerkov cepiva za oskrbovance domov za starejše, v katerih je bila cepljenost večinska z izjemo tistih, ki so covid-19 preboleli v minulih treh mesecih. Prihodnji teden bodo tudi zdravstveni domovi za cepljenje starejše populacije prejeli 16.500 naslednjih odmerkov cepiva.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh