Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prosta pot za »otroke treh staršev«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 03. 2015 / 08:28
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prosta pot za »otroke treh staršev«

Prosta pot za »otroke treh staršev«

Britanski zgornji dom podpira sporni postopek, katoliški in anglikanski škofje izražajo resne pomisleke.

Britanski zgornji dom je minuli teden prižgal zeleno luč za izredno sporni medicinsko-reprodukcijski postopek, ki so ga poimenovali »Otroci treh staršev« (Triparential Mating). Med glasovanjem je uporabo postopka podprlo 280 poslancev, 48 jih je postopku nasprotovalo. S tem je britanska zakonodaja na področju reproduktivne medicine premagala ša zadnjo oviro. Prvi »otroci treh staršev« bodo lahko rojeni že v naslednjem letu dni. V začetku februarja je postopek že podprl spodnji dom britanskega parlamenta. Nova uredba je naletela na ostro kritiko med drugim tudi v katoliški Cerkvi.



Gensko tehnična metoda, ki so jo razvili britanski raziskovalci, naj bi pri postopkih umetnega oplojevanja poskrbela za preprečevanje prenašanja hudih dednih obolenj, ki temeljijo na DNK v mitohondrijih. Te je moč najti v plazmi ženskih jajčnih celic. V postopku, ki ga kot spornega označujejo tudi nekateri znanstveniki, zdravniki obolelo DNK zamenjajo z zdravim genskim materialom dedno neobremenjene darovalke. Otrok bi tako imel genski zapis treh ljudi: očeta in dveh »mater«.

Po poročanju tamkajšnjih medijev v Veliki Britaniji vsak 200. novorojenec na svet pride s težkim dednim obolenjem, ki ga je mogoče pripisati napaki pri mitohondrijih. Trenutno na Otoku okoli 2.500 žensk živi s tveganjem, da lahko na potomce prenesejo dedno obolenje.

Katoliška škofovska konferenca Anglije in Walesa je znova izrazila svoje proteste in poudarila, da doslej nobena druga država še ni potrdila uporabe omenjene metode. Obstajajo namreč »resni etični pomisleki« glede postopka, ki »kot del procesa predvideva uničenje najmanj enega človeškega zarodka«. Človeški zarodek je novo človeško življenje in se ga ne sme obravnavati kot »prosto razpoložljivi material«.

Podobne pomisleke so izrazili tudi škotski škofje. Za »stvarjenje« zarodka brez dednih bolezni je potrebno uničiti dva zdrava, je pojasnil škof John Keenan iz Paisleya. Tovrstna tehnika ni nikakršno zdravljenje: »Nikogar in ničesar ne zdravi, pač pa poskuša nekoga, ki je na nek način prizadet, odstraniti iz genskega bazena.«

Anglikanska državna Cerkev je že pred obravnavo omenjenega predloga v parlamentu zahtevala dodatne etične in znanstvene raziskave, da bi lahko ocenila posledice novega postopka. »Brez boljšega razumevanja o tem, kakšno vlogo imajo mitohondriji pri prenašanju dednega materiala, Cerkev v tem trenutku meni, da je tovrstna zakonska ureditev neodgovorna«, so zapisali škofje.

Kritika novega postopka prihaja tudi iz drugih evropskih držav. Inštitut za medicinsko antropologijo in bioetiko na Dunaju ga z etičnega vidika označuje kot »nazadovanje«, saj pomeni napad na človekovo dostojanstvo. Prav tako je sporen z znanstveno-medicinskega vidika, kajti zaradi številnih negotovosti nove tehnologije je darovanje mitohondrijev zgolj »poskus«, saj še nihče ne more doreči, kakšne posledice ima lahko omenjena tehnologija na novorojene otroke in njihove potomce. »Nihče ne more prevzeti odgovornosti za tolikšno breme«, so prepričani predstavniki dunajskega inštituta.

Poleg tega v postopku zlahka pride do izkoriščanja žensk, ki so potrebne zgolj kot darovalke jajčnih celic. Za metodo odvzema je potrebna visoka hormonska stimulacija, posledice katere za sicer zdravo žensko doslej še niso v celoti znane. Za spočetje 13 zarodkov s pomočjo nove tehnologije pa je potrebnih skupno 106 ženskih jajčnih celic, so že pred tremi leti zapisali ameriški raziskovalci na tem področju.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T.S.) / Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh