Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Program papeževega apostolskega potovanja na Irsko

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 08. 2018 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2018 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje

Program papeževega apostolskega potovanja na Irsko

Papež v video sporočilu irskemu narodu: »Mladi so prihodnost!«

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so včeraj predstavili papeževo apostolsko potovanje na Irsko, med katerim se bo udeležil svetovnega srečanja družin, ki se je včeraj začelo v irski prestolnici, poroča Radio Vatikan.

Papež Frančišek bo Irsko obiskal 25. in 26. avgusta. To bo njegovo 24. mednarodno apostolsko potovanje, v ospredju pa bo njegova udeležba na 9. svetovnem srečanju družin v Dublinu. Irska bo 37. država, ki jo bo sveti oče obiskal v svojem pontifikatu. Prvič je bil na Irskem leta 1980 na dvomesečnem tečaju angleščine. Janez Pavel II. je bil prvi papež, ki je obiskal Irsko, in sicer od 29. septembra do 1. oktobra 1979.

V ospredju potovanja srečanje družin

Poleg udeležbe na svetovnem srečanju družin in svete maše, ki jo bo papež daroval ob sklepu srečanja, je na programu dvodnevnega obiska le nekaj dodatnih dogodkov, ki pa so bolj ali manj posredno povezani z osrednjo tematiko družine. Sveti oče namreč želi, da so vsa potovanja, ki imajo zelo specifičen povod, osredotočena na sam dogodek, v tem primeru na svetovno srečanje družin, je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke. Povedal je tudi, da se bo papež med obiskom v Dublinu srečal z nekaterimi žrtvami spolnih zlorab v irski Cerkvi, vendar natančnega časa in kraja srečanja ni navedel. Udeleženci bodo po končanem pogovoru s svetim očetom sami odločili o morebitni objavi podrobnosti srečanja.

Program potovanja na Irsko

Papež Frančišek bo po pristanku na dublinskem mednarodnem letališču in uradnem sprejemu odšel v predsedniško palačo, kjer se bo srečal z irskim predsednikom Michaelom Higginsom. Sledil bo sprejem za predstavnike oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora, ki jih bo papež tudi nagovoril.

Popoldne bo sveti oče obiskal najpomembnejšo dublinsko cerkev, prokatedralo svete Marije. Pred Najsvetejšim se bo zadržal v tihi molitvi, nato pa bo odgovarjal na vprašanja dveh mladih parov. Sledil bo odhod v sprejemni center za brezdomce, za katerega skrbijo bratje kapucini. Obisk bo zasebne narave. Zvečer bo papež Frančišek prispel na stadion Croke Park, kjer se bo pridružil zbranim družinam na prazniku družin. Poleg bogatega programa bo sveti oče zbrane nagovoril.

V nedeljo, 26. avgusta, bo papež Frančišek odpotoval v irsko romarsko središče Knock, kjer bo najprej obiskal marijansko svetišče. Tam bo opoldne molil angelovo češčenje in nagovoril zbrane vernike. Popoldne je na programu sveta maša, ki jo bo papež daroval v parku Phoenix v Dublinu. Apostolsko potovanje na Irsko bo sklenil s srečanjem s škofi v samostanu sester dominikank v Dublinu in se zvečer vrnil v Vatikan.

»Mladi so prihodnost!«

V Vatikanu so včeraj objavili tudi video sporočilo papeža Frančiška pred odhodom na Irsko, v katerem prisrčno pozdravlja prebivalce zelenega otoka in jim sporoča, da je svetovno srečanje družin priložnost za srečanje in medsebojno podporo v tem posebnem poklicu, ki ga živijo. Družine se namreč danes soočajo s številnimi izzivi, ko si prizadevajo za utelešenje zveste ljubezni in vzgojo otrok s trdnimi vrednotami ter poskušajo biti kvas dobrote, ljubezni in medsebojne skrbi v širšem občestvu. Papež izraža upanje, da bi srečanje družin spodbudilo in opogumilo družine po vsem svetu, posebej pa tiste, ki se udeležujejo srečanja v Dublinu.

Zelo pomembno je, meni papež, da mlade pripravimo na prihodnost. Priprave so potrebne danes, vendar morajo imeti korenine v preteklosti, zato so po papeževih besedah zelo pomembni odnosi med starimi starši in vnuki. Kajti mladi so prihodnost!

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh