Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Privoščite si slasten bučni zavitek [RECEPT]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 06. 08. 2024 / 14:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2024 / 15:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Privoščite si slasten bučni zavitek [RECEPT]
Iz zelenih bučk ali cuket največkrat pripravljamo juhe, solate, polpete in narastke. Kaj pa slaščice? FOTO: M. M. Š.

Privoščite si slasten bučni zavitek [RECEPT]

Vrt v avgustu je eno samo veselje, saj nam vsak dan ponuja neizčrpno zakladnico za družinski jedilnik. Za popestritev na naših krožnikih gotovo poskrbijo poletne bučke, ki so, če so vzgojene na domačem vrtu, resnično polnega in svežega okusa.

Iz zelenih bučk ali cuket največkrat pripravljamo juhe, solate, polpete in narastke. Kaj pa slaščice?

Za sladke poletne dni lahko pripravite slasten bučni zavitek, kakršnega so pripravljale že naše babice. Ker gre za star recept, ki se je ustno prenašal iz roda v rod, količine za vse sestavine niso natančno določene. Pomembno je, da je razvaljano testo temeljito prekrito s pripravljenim nadevom. Vlečeno testo lahko pripravite sami, zavitek pa bo okusen tudi s kupljeno različico …

Bučni zavitek

Potrebujete:

  • zavitek vlečenega testa
  • zelene bučke (dobra dva kilograma za končni kilogram mase)
  • zavitek mletega maka
  • sladkor (po okusu)
  • 2 jajci
  • 1 kislo smetano

Priprava:

Bučke naribamo na rezance, malce posolimo in maso temeljito stisnemo, da se izloči čim več vode. Če je mogoče, lahko naribane bučke obtežimo in v pokriti posodi pustimo stati čez noč, da se res odcedijo.

Mak še enkrat temeljito zmeljemo v kavnem mlinčku in zmešamo s sladkorjem.

Pripravimo toliko listov vlečenega testa, da bodo vsi lahko temeljito prekriti z nadevom. Testo pokapljamo z oljem, potresemo z odcejenimi naribanimi bučkami in makom s sladkorjem. Iz dveh beljakov stepemo sneg.

Rumenjake, kislo smetano in sladkor penasto zmešamo in na koncu dodamo še sneg. Maso prelijemo čez bučke in mak.

Testo z nadevom zvijemo, položimo v namaščen pekač in premažemo s kislo smetano. Pečemo do ene ure na 180-200 stopinj Celzija, da zavitek dobi zlatorjavo skorjico. Ko je pečen, po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

Bog žegnaj!

Kupi v trgovini

Varčna kuharica
Kuharice
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh